вівторок, 27 вересня 2016 16:55

Речі, які дивують українців у В'єтнамі
5

 
Шеф-кухар Артем Радучич протягом року жив у В'єтнамі. Він розповів, які особливості країни його здивували та чого там слід уникати.

1. Сліпбас — це "автобус, що спить". Інколи у В'єтнамі відбуваються дуже довгі трансфери. Для таких випадків там є автобуси, де немає сидячих чи стоячих місць. Усі — лежачі. Автобуси працюють лише вночі. Це те, чого, на мою думку, дуже не вистачає в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незвичайні види транспорту різних країн, що здивують українців

  travel-sami.ru
travel-sami.ru

2. Їжа у В'єтнамі, на мою думку, жахлива. Я раджу або звикати до неї, або шукати "пристойні" місця для обідів з європейською кухнею. Я куштував кобру, яку при мені розрізали, виймали серце, кров зливали у склянку. Вона кістлява. М'ясо крокодила та страуса — жорстке. Комах куштувати я не наважився. Але була національна їжа, яка мені подобалась. Наприклад, тушкована яловичина в спеціях. Непоганий суп фо.

 

3. У В'єтнамців немає ванн. Вони взагалі не знають, що це таке. У них є душі, але всі вони просто жахливі. Для них немає окремої кімнати, закритися можна лише шторками. Зверху тече вода, яка одразу стікає в дірку у підлозі — злив.

4. Скрізь бігають мурахи, таргани та щури. Від них нікуди не подінешся. Одного разу у квартирі я прокинувся від того, що мене у прямому сенсі їдять. Дивлюсь, а я весь у мурахах. В ресторані було таке, що на кухні щури падали на стіл просто з витяжки. Але це вважається нормальним. Ми намагалися викликати різноманітні служби по знищенню комах та щурів, але їхньої роботи вистачало максимум на тиждень. Тому якщо ви бачите у себе в квартирі гекона — не вбивайте його. Гекони їдять мурах та тарганів.

  nauka-prosto.ru
nauka-prosto.ru

5. Спека у В'єтнамі просто нереальна. Першою моєю думкою, коли я прибув до країни, було — швидше б переодягтися. Тому що ті речі, в яких я був, виявились занадто теплими для В'єтнаму. Коли надворі стоїть спека 40 градусів, то на моїй робочій кухні — градусів 60. Я змінював кухарський кітель по три рази на день.

6. Усі їздять на мопедах. У місті, де я жив, Нячанзі, автомобілів майже немає. При цьому ні в кого немає водійських прав. Достатньо, щоб були документи на мопед. А якщо ви турист, то документи про оренду мопеда. Головне правило — їздити в шоломі. Якщо вас бачить патрульна поліція без нього, наздоганяє і просто на ходу б'є дубинкою по голові. Правил дорожнього руху в'єтнамці не дотримуються. Усі їздять, як їм забажається. На дорозі нікого не поважають. Через це щодня трапляється купа аварій.

 

7. В'єтнамцям не слід довіряти. Звісно, серед них трапляються хороші люди, але переважно вони — підлі. Якщо бачать туриста, можуть запросто "розвести на гроші". Мені відразу порадили не купатися в морі вночі. Тільки роздягнешся та відвернешся — речей не стане. Вночі ходити теж небезпечно. Одного разу я пізно повертався з пабу, взяв мопед-таксі. Таксист, в'єтнамець, почав вимагати з мене більше грошей, аніж коштував проїзд. Коли я відмовився платити, він кинув мені на ноги розпечену вихлопну трубу від мопеду. Зробив мені серйозний опік. Я хотів його наздогнати, але передумав і зібрався іти додому. Але він вже покликав своїх друзів. До мене йшла вже ціла компанія. Я зайшов у перший-ліпший готель, попросив викликати поліцію. А мене запитують: ви в цьому готелі живете? Ні? Тоді ми нічим не можемо вам допомогти.

8. Практично усі в'єтнамці говорять англійською. Це їхній великий плюс. Вони вивчають англійську мову, тому що це їхні гроші. Вони потім з іноземцями вільно спілкуються. Часто працюють на іноземців. Так вони розвиваються. А не так, як у нас — ніхто не хоче нічого вивчати, нічого розвивати. А вони молодці.

Зараз ви читаєте новину «Речі, які дивують українців у В'єтнамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі