середа, 26 червня 2013 20:22

Верховний суд США зрівняв одностатеві шлюби з гетеросексуальними

Верховний суд США зрівняв одностатеві шлюби з гетеросексуальними
Фото: Reuters

Верховний суд США визнав неконституційним положення федерального закону, який позбавляє перебувають в офіційному шлюбі гомосексуальні пари пільг, на які мають право гетеросексуальні подружжя. Про це в середу, 26 червня, повідомляє CBS News.

Як наголошується в рішенні суду, йдеться про пільги і посібниках, які виплачуються за рахунок федерального бюджету. За скасування відповідного положення Закону про захист шлюбу (Defense of Marriage Act, DOMA) висловилися п'ятеро суддів, проти виступили чотири.

Позивачем у справі про визнання частини DOMA неконституційною виступила мешканка Нью-Йорка Еді Уіндзор (Edie Windsor), в 2007 році уклала шлюб зі своєю партнеркою Теа Кларою Спайер (Thea Clara Spyer). Коли в 2009 році Спайер померла, влада відмовила її дружині в наданні пільг.

Намагаючись добитися справедливості, Уіндзор звернулася до суду. Рішення Верховного суду США стало останнім рішенням після низки постанов нижчих інстанцій.

Як зазначає CBS News, рішення Верховного суду спричинить за собою нове тлумачення більше тисячі федеральних законів. Тепер зажадати надання пільг зможуть порядку 130 тисяч одностатевих пар, які перебувають в офіційному шлюбі.

У той же день Верховний суд залишив у силі рішення нижчестоящого суду, що скасував положення конституції Каліфорнії, відповідно до якого одностатеві шлюби знаходяться поза законом. Як пояснили судді, вони не мають права розглядати позов, оскільки він був поданий не владою штату, які вирішили не оскаржувати рішення федерального суду, а незалежними позивачами.

Після обрання президентом країни Барака Обами в США намітилася тенденція на все більше визнання прав гомосексуалів. Зокрема, при Обамі була заборонена їх дискримінація у збройних силах, а сам президент офіційно заявив, що одностатеві шлюби повинні бути легалізовані на території всієї країни. І хоча президент зазначив, що це всього лише його приватна думка, у передвиборній платформі Демократична партія серед цілей згадала скасування DOMA.

Зараз одностатеві шлюби визнані тільки на території 12 штатів. На федеральному рівні, тобто в DOMA, шлюб як і раніше визначається як союз між чоловіком і жінкою.

Зараз ви читаєте новину «Верховний суд США зрівняв одностатеві шлюби з гетеросексуальними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі