вівторок, 23 квітня 2024 17:53

Верховна Рада ухвалила закон про вищу освіту: що він змінює

Верховна Рада ухвалила закон про вищу освіту: що він змінює
Закон дає можливість формувати свою освітню траєкторію. Фото: pixabay.com

Верховна Рада у другому читанні ухвалила євроінтеграційний законопроєкт №10177 про індивідуальні освітні траєкторії та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті.

Його підтримали 306 депутатів, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Адаптуємо українську освіту до європейських стандартів. У топових закладах вищої освіти Європи студенти навчаються саме за такою системою. Дякую народним депутатам за підтримку!" - написав він.

Студенти отримають можливість самі формувати освітню траєкторію, регулюватимуть темп і тривалість навчання. Вони зможуть змінювати спеціальність після року чи півтора навчання.

Федоров вказав, що коли студент не визначився з конкретною спеціальністю, то зможе вступити на міждисциплінарну програму, наприклад, "Соціальні науки". У її межах є кілька спеціальностей: соціологія, соціальна робота та політологія. Після року-півтора студент сам обиратиме вже конкретну спеціальність і продовжить вивчати саме її.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий звернув увагу, що закон посилює автономію університетів. Там будуть самостійно визначати інструменти для досягнення компетентностей, встановлених стандартом із нерегульованих спеціальностей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент ухвалив євроінтеграційний закон

"Стандарти вищої освіти оновлюватимуться впродовж наступних місяців, що вже давно на часі. А в цих стандартах з'явиться більше вибірковості, що зрештою збільшить конкуренцію в університетах - кращі викладачі з інноваційними курсами отримають більше можливостей, а студенти - вищу якість", - наголосив він.

Закон передбачає детальне визначення вимог до компетентностей і результатів навчання для регульованих спеціальностей, як право, медицина чи правоохоронна діяльність. Для цих галузей передбачені державні кваліфікаційні іспити.

Законопроєкт №10177 передбачає:

оновлення термінології законодавства про освіту,

право для закладів вищої освіти самостійно розробляють освітні програми, враховуючи вимоги законодавства,

можливість присвоєння додаткових професійних кваліфікацій,

визнання результатів неформальної та інформальної освіти,

Запроваджується мінімальна кількість годин навчальних занять в одному кредиті ЄКТС: на бакалавраті мінімум 10 год. (із 30 год. на один кредит ЄКТС), на магістратурі - щонайменше 8 год.,

індивідуальний навчальний план може передбачати річне навчальне навантаження в обсязі не менше 30 та не більше 80 кредитів ЄКТС.

Термін навчання можуть скоротити не більше ніж на 25% шляхом збільшення кількості кредитів протягом року навчання. Бакалавраті можна буде закінчити за три роки або поєднати навчання з роботою і завершити за 6-8 років.

Норми щодо скасування заочної та вечірньої форм здобуття освіти із законопроєкту вилучили.

Для зміни системи освіти в Україні треба постійно займатися трансформацією одразу всіх галузей.

Йдеться про дошкільну, загальну середню освіту та старшу школу, говорить міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

"Мова не лише про українську освіту. Будь-яка система освіти повинна постійно працювати над своєю модернізацією. Тому що освіта — це те, що готує людину до завтрашнього дня. Якщо ми дійсно хочемо змінити систему освіти, ми повинні постійно займатися трансформацією одразу всіх галузей", - каже він.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада ухвалила закон про вищу освіту: що він змінює». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі