вівторок, 27 січня 2015 08:23

Велика Британія розпочинає публічне розслідування загадкової смерті колишнього агента КДБ

Велика Британія розпочинає публічне розслідування загадкової смерті колишнього агента КДБ
Фото: http://espreso.tv

Давно очікуване публічне розслідування обставин смерті Олександра Литвиненка почнеться в Лондоні у вівторок - через дев'ять років після смерті колишнього агента КДБ, який  помер після отруєння рідкісним радіоактивним ізотопом.

Перед смертю критик Кремля Литвиненко, який отримав британське громадянство, звинуватив президента Росії Володимира Путіна в організації його вбивства, передає "Голос Америки".

Представники британської влади говорять, що наявні докази дозволяють пред'явити звинувачення у вбивстві двом колишнім агентам КДБ.

Росія завжди заперечувала будь-яку причетність до його смерті, але суддя Роберт Оуен, який очолюватиме розслідування, заявив, що наявні свідчення дозволяють говорити про вину Росії.

Оуен також зазначив, що смерть Литвиненка в 2006 році називали "мініатюрною ядерної атакою на вулицях Лондона" і "підтриманим державою вбивством через радіоактивне отруєння".

Вбивство Литвиненка спричинило скандал, який призвів до найбільш серйозного погіршення британсько-російських відносин після "холодної війни".

У 2013 році британська влада відмовилася проводити публічне розслідування, визнавши, що однією з причин такого рішення, хоч і не головною, стали зв'язки з Росією. Але після того як двосторонні відносини різко загострилися у зв'язку з кризою в Україні, британський уряд змінив свою позицію і в липні минулого року дав добро на проведення розслідування.

Зараз ви читаєте новину «Велика Британія розпочинає публічне розслідування загадкової смерті колишнього агента КДБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі