четвер, 20 травня 2010 16:28

Вакцини від поліомієліту в Україні вистачить на півроку

Вакцини від поліомієліту в Україні вистачить на півроку

Міністерство охорони здоров'я занепокоєне тим, що Україна разом з опинилась перед небезпекою завезення "дикого" вірусу поліомієліту. Про це заявив головний державний санітарний лікар України Геннадій Рожков.

Через поширення хвороби на території Таджикистану, міністерство закупило у російського виробника 1 млн. 18 тис. доз оральної живої поліомієлітної вакцини. Такої кількості вакцини вистачить на півроку.

"Вірус особливо небезпечний для нещеплених дітей. Він уражає рухові структури спинного мозку. Людина на все життя залишається інвалідом або повністю прикутим до ліжка, або інвалідом з труднощами пересування. Легке протікання хвороби у не прищепленого хворого, який заразився диким вірусом поліомієліту, просто неможливе", - заявив у коментарі Gazeta.ua дитячий інфекціоніст Дорожньої клінічної лікарні у Харкові Григорій Гнатенко.

За його інформацією, в Україні дітей від поліомієліту прищеплюють в 3, 4 і 5 місяців. Згідно з розпорядженням МОЗ, дитина повинна отримати перші дві дози щеплення вбитою вакциною.

"Така вакцинація більш розумна і лагідна. Організм дитини ніби готується до зустрічі з вірусом. Тому ризик Поствакцинальних ускладнень зводиться до дуже низького відсотку", - сказав Гнатенко.

Педіатр повідомив, що раніше були проблеми із закупівлею вакцини, тому МОЗ дозволив робити щеплення убитою вакциною і пізніше, якщо щеплення не було зроблено згідно з календарем.

"Імунітет після вакцини виробляється в межах декількох тижнів. Після другої дози поліомієліту пацієнт певним чином приховується від розвитку тяжкої форми захворювання. Навіть щеплена людина може захворіти на поліомієліт, але це буде не паралітична форма. Тоді захворювання може проявлятися підвищенням температури, легким розладом кишечнику. Після цього настає одужання ", - сказав лікар.

Інфекціоніст підкреслив, що раніше поліомієліт вважався дитячою хворобою. Однак зараз у зв'язку з екологічними проблемами імунітет дає збій, і можливим є захворювання дорослих. Але вірогідність цього низька, тому вакцинація дорослих недоцільна.

"Визначити наявність поліомієліту в аеропорту, особливо коли у пацієнта немає розгорнутої клініки, в принципі неможливо. Можна обмежити в'їзд хворих з певною симптоматикою з певних напрямків. Але не думаю, що це потрібно. В українців дуже тривалий час формувалася гарна імунна платформа. Тому масовий спалах поліомієліту в Україні неможливий", - підкреслив Гнатенко.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Вакцини від поліомієліту в Україні вистачить на півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі