понеділок, 11 грудня 2017 18:06

В Україні змінились норми харчування

11 грудня в Україні змінилися норми харчування.

Нові норми відрізняються від старих тим, що дітям у віці від 3 до 17 років калорійність зменшена на добу в середньому на 15%, повідомляє Держспоживслужба.

"Дітям радять їсти менше солодкого, швидких вуглеводів. Щодо підлітків МОЗ радить вживати більше білків, зокрема м'яса, і менше жирів, зокрема масла, а також менше вуглеводів – каші, хліба, солодощів", – йдеться у повідомленні.

Дорослому населенню відомство рекомендує знизити вживання вуглеводів на добу на 50 г. Збільшити кількість білків на 12 г, а жирів – на 15 г.

Автор: Сегодня
  Таблиця зміни калорійності їжі
Таблиця зміни калорійності їжі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вживати дієтичні продукти і не наїстися цукру

МОЗ пояснює такі зміни тим, що нові норми більш збалансовані і корисні для здоров'я. Щодо зниження калорійності раціону дітей відомство стверджує: старі норми харчування застаріли і були завищеними щодо вживання вуглеводів. Це провокувало у дітей надмірну вагу. Підліткам же рекомендують вживати більше білкової їжі для кращого росту і нарощування м'язової маси.

Думки ж дієтологів з цього приводу розділилися. Одні фахівці вважають, що старі дитячі норми відповідали рекомендаціям ВООЗ. А інші вважають, що сучасні діти менш активні, тому калорійність урізана обґрунтовано.

Україна потрапила до рейтингу країн, де необхідно боротися з ожирінням та надмірною вагою. За даними вчених, більше 25-27,5% українців мають занадто високий індекс маси тіла, який в наукових джерелах маркують, як BMI (Body mass index). Такий же показник або близький до нього мають жителі сусідніх країн - Польщі, Білорусі, Румунії та Молдови.

Зараз ви читаєте новину «В Україні змінились норми харчування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі