пʼятниця, 12 травня 2017 21:21

В Україні піднялася нова хвиля рейдерських атак

В Україні піднялася нова хвиля рейдерських атак
Аграрна партія попереджає про нові рейдерські атаки.

Останню хвилю рейдерських атак на сільгоспвиробників спровокували наміри влади поспішно відкрити ринок землі сільськогосподарського призначення.

Про це йдеться в заяві Президії Аграрної партії щодо протидії рейдерським атакам на сільськогосподарських виробників, яку було прийнято сьогодні у Києві.

"Як і в 90-х роках, активізувалися злочинні групи, які мають досвід незаконних привласнень. Шахраї розраховують захопити якомога більше площ і згодом після відкриття ринку землі, коли її вартість в Україні вийде на належний європейський рівень – від 11 до 20 тисяч євро, продати її з великою вигодою", - сказано в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦВК підтвердила, що Аграрна партія увійшла в трійку лідерів виборів до ОТГ

За даними аграріїв, у 2016 році, коли лише почали звучати заяви про наміри відкриття ринку землі, на сільськогосподарських виробників і фермерів було вчинено 6800 рейдерських атак. Унаслідок цього знищено близько 2000 фермерських господарств, у яких працювали 40 тисяч працівників. Цьогоріч після депутатського подання до Конституційного Суду щодо скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення та підписання меморандуму з МВФ рейдерські атаки тільки посилились.

"Особливо це стосується Черкащини, Кіровоградщини, Полтавщини та інших областей. Кілька днів тому у будинок фермера з Чаплинського району Херсонської області рейдери кинули бойову гранату. Лише за останній місяць до Аграрної партії звернулися 32 фермери, на господарства яких скоєно напади", - сказано в заяві партії.
Найпоширенішими схемами рейдерства стало різке підняття ціни оренди землі, а також судові махінації, через які викуповують корпоративні права на фермерські господарства. Найгірше, що практикується і силове захоплення землі та зібраного врожаю, а це загрожує життю тисяч людей – власників та працівників господарств. І правоохоронці при цьому не діють.

"У схеми з "віджиму" власності втягнуто судові органи. Правоохоронці ж займають нейтральну позицію щодо злочинів або ж прямо сприяють рейдерам", - наголошують аграрії.
За їхніми словами, не отримавши необхідної підтримки від правоохоронців, фермери змушені самостійно формувати загони самооборони, щоб захистити себе від рейдерського свавілля.

Аграрна партія вимагає: реформувати судову й правоохоронну системи та посилити відповідальність за рейдерські дії щодо захоплення чужої землі, майна та підприємств. Також в Аграрій партії наголошують: щоб мінімізувати ризики махінацій із землею, слід якісно завершити земельну реформу та не допустити дикого ринку землі, який у нинішніх умовах беззаконня та анархії обернеться катастрофою для всієї країни.

Нагадаємо, підписуючи останній Меморандум з МВФ, українська влада взяла зобов'язання вже до кінця цього місяця ухвалити закон про обіг земель, що відкриє шлях до продажу землі сільськогосподарського призначення з 2018 року. У відповідь на чергові спроби поспіхом відкрити ринок землі в Україні Аграрна партія розпочала Всеукраїнський збір підписів "Не дамо вкрасти землю!". Мешканці всіх регіонів активно беруть участь у зборі підписів.

Минулого року Аграрна партія зібрала провідних експертів, які розробили стратегію земельної реформи. Ці напрацювання було обговорено під час земельних форумів з представниками з усіх регіонів України за участі фермерів, місцевих громад, науковців. Разом з фахівцями було сформовано бачення 16 напрямків реформи, які тепер слід реалізувати в законодавчих актах.

Зараз ви читаєте новину «В Україні піднялася нова хвиля рейдерських атак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі