пʼятниця, 24 травня 2013 16:46

В Україні має діяти окремий механізм, який розслідуватиме свавілля міліції - "Міжнародна амністія"

В Україні має діяти окремий механізм, який розслідуватиме свавілля міліції - "Міжнародна амністія"
Тетяна Мазур. Фото: tvi.ua

Новий Кримінально-процесуальний кодекс (КПК) не вирішує проблему катування людей у місцях позбавлення волі і насилля в органах внутрішніх справ. Тому українській правозахисній системі потрібний абсолютно незалежний механізм для розслідування скарг на дії працівників міліції.

Про це в ефірі телеканалу ТВі повідомила виконавчий директор міжнародної правозахисної організація "Міжнародна амністія" в Україні Тетяна Мазур.

"Найголовнішу проблему – проблему катування – кодекс вирішує не до кінця. Тепер явка з повинною не використовується як доказ у судовому засіданні, що, на думку авторів кодексу, позбавляє міліціонерів мотивації катувати людей, які є підозрюваними у скоєнні злочину. Але ми знаємо, що це не єдиний мотив для міліціонерів", - зазначила Мазур.

За словами правозахисника, дуже часто охоронці порядку катують, тому що вимагають гроші в людей або просто вибивають якусь інформацію про злочин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міліція визнала, що була "нерішучою" під час побиття журналістів

Разом з тим, ще однією проблемою залишається безкарність у таких випадках представників правоохоронних органів.

"Проблема того, що міліціонери залишаються безкарними, досі не вирішена навіть з прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу. Оскільки прокуратура зараз не справляється зі своїм завданням і не розслідує належним чином усі скарги на протиправні дії працівників міліції або бездіяльність", - пояснила Мазур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 250 тис грн за моральний збиток і тільки один міліціонер-ґвалтівник: М'який вирок суду у справі про зґвалтування гумовим кийком

Водночас, на переконання громадського діяча, якщо держава не буде належним чином розслідувати факти міліцейського насилля й притягувати до відповідальності винних, міліціонери знатимуть, що це і надалі їм буде сходити з рук.

"Тому однозначно потрібний якийсь громадський контроль, громадська реакція. Систему слід змінити – має бути якийсь абсолютно незалежний механізм для розслідування скарг на дії працівників міліції", - наголосила представник "Міжнародної амністії".

Зараз ви читаєте новину «В Україні має діяти окремий механізм, який розслідуватиме свавілля міліції - "Міжнародна амністія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі