вівторок, 06 жовтня 2009 15:51

В Уганді заарештований один з найрозшукуваних учасників геноциду тутсі

В Уганді заарештований один з найрозшукуваних учасників геноциду тутсі
У Уганді заарештований один з найрозшукуваних учасників геноциду народності тутсі. Ідельфонсе Нізейману затримали, коли він їхав з Кенії в Демократичну республіку Конго.

Повідомляється, що він подорожував по підроблених документах. В період стоденного геноциду 1994 року, в ході якого було убито 800 тисяч людей, Нізеймана очолював спецслужби руандійськой військової хунти, що проводила операції проти тутсі та хуту, які не бажали брати участь в геноциді. Крім того, вважається, що Нізеймана причетний до вбивства королеви Розалії Джіканди, яка, за даними Human Rights Watch, була розстріляна солдатами хуту.

Очікується, що Нізеймана з"явиться перед міжнародним трибуналом у справах геноциду в Руанді. Суди з цих питань проходять в Танзанії. Ідельфонсе Нізейману звинувачують в масових вбивствах і злочинах проти людства. Представники трибуналу поки не підтвердили арешт колишнього керівника спецслужб, проте заявили, що вважають його одним з найнебезпечніших і розшукуваних злочинців.

Загальна кількість загиблих в результаті конфліктів між хуту та тутсі залишається невідомою. За деякими даними, воно перевищує чотири мільйони осіб. Міжнародний трибунал в Танзанії працює з листопада 1994 року. Багатьом учасникам геноциду вже ухвалені вироки. Зокрема, колишнього полковника руандійської армії Теонесте Багосору засудили до довічного увязнення, а Протаїса Зігіраньіразо, який доводився зятем загиблому в авіакатастрофі президентові Руанди, посадили на 20 років, повідомляє ВВС.

Зараз ви читаєте новину «В Уганді заарештований один з найрозшукуваних учасників геноциду тутсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі