четвер, 19 квітня 2007 15:28

Руанда подала до суду на Францію через порушення її суверенітету

Руанда подала до Міжнародного суду ООН позов проти Франції, звинувативши її в порушенні міжнародного права, передає агентство Associated Press.

Приводом для звернення до суду стали дії французького судді Жана-Луї Брюгієра (Jean-Louis Bruguiere), який в листопаді 2006 року видав ордери на арешт дев"яти руандійських політиків, близьких до президента Поля Кагаме (Paul Kagame), звинувативши їх в причетності до вбивства попереднього президента Жювеналя Хабіярімана.

Брюгієр також звернувся до Міжнародного суду ООН із вимогою порушити справу проти самого Поля Кагаме і притягати його до відповідальності перед Міжнародним кримінальним трибуналом Руанди (TPIR).

Високопосадовці Руанди вважають, що тим самим французька сторона зробила замах на руандійский суверенітет. У своєму зверненні суд Руанди відзначає, що Франція порушила міжнародне зобов"язання про невтручання у внутрішні справи інших держав.

Раніше Руанда зробила жорсткішими дипломатичні відносини з Францією, яка в листопаді 2006 року відкликала з руандійської столиці Кагалі свого посла. Крім того, президент Кагаме виступив із звинуваченнями на адресу французьких політиків і, зокрема, прем"єр-міністра Домініка де Вільпена, заявивши, що вони самі винні в геноциді в Руанді, в якому намагаються звинуватити нинішнє руандійське керівництво.

Одразу після вбивства попереднього президента Руанди Жювеналя Хабіярімана 6 квітня 1994 року в країні відбулися масові міжетнічні зіткнення між племенами хуту (hutu) і тутси (tutsi).

Більше ніж 500 тисяч тутсів були вбиті протягом ста днів радикальними озброєними формуваннями хуту. Всього жертвами конфлікту стали понад 800 тисяч людей.

Жювеналь Хабіяріман загинув, коли його літак збили на підльоті до столиці Кигалі. Участь французької сторони в розслідуванні цієї справи пояснюється тим, що члени екіпажа літака були французами, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Руанда подала до суду на Францію через порушення її суверенітету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі