неділя, 25 вересня 2011 13:56

У "президентській" Гуті розводять віслюків
11

Фото: Фото: Олександра Лісконог

П'ятнадцять віслюків, екзотичних для карпатської місцевості тварин, вирощує Михайло Панько з села Гута Богородчанського району, що на Івано-Франківщині.

У чоловіка чималеньке господарство: 50 кіз, сто овець, сім корів м'ясної породи, поні та два породистих скакуна. Не цурається ґазда й собак та котів. Вони — домашні помічники.

"Вирощувати та розводити віслюків мені порадив товариш, фермер із села Братківці Тисменицького району Василь Лозинський", - каже фермер.

Осел задовольняється найпоганішою їжею і наймізернішим кормом — травою і сіном; він навіть віддає перевагу чортополоху, колючим чагар­никам і травам. Але він дуже розбірливий у питві: ні за що не стане пити каламутної води; вона може бути солона, але неодмінно чиста.

"Осляче молоко за своїм складом є дуже наближеним до жіночого. А це значить, що воно придатне для харчування немовлят, у яких спостерігається алергія на коров'яче. До такого висновку прийшли науковці з Неапольського університету, які порівняли властивості коров'ячого та ослячого молока", - розповів фермер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президента намалювали на віслюку

У Гуті віслюки прижилися. Ще б пак ! Адже цю місцину полюбив не один президент.

Михайло переконаний, що ослик для гуцула незамінимий помічник. Ним можна у гори підняти кілька міхів муки чи цукру, а з високогірних лісів донизу нав'ючити кошики з грибами чи ягодами. Та й до їжі тварини не вибагливі. Самі собі корм під ногами знаходять. Коня тримати на господарці утричі дорожче, та й не всюди у горах навіть гуцуликом пройдеш.Та й живе осел довше – 25-47 років.

У цьому незмінно переконує своїх земляків. Каже готовий продавати тварин по 5 тисяч гривень. У той час як у Криму осли вартують 9-10 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «У "президентській" Гуті розводять віслюків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі