середа, 03 червня 2009 13:00

У Молдові розпустять щойно обраний парламент

У Молдові розпустять щойно обраний парламент
У парламенті Молдови знову зірвані вибори президента. У голосуванні, що проходило 3 червня, брали участь тільки депутати від правлячої компартії (всього 60 осіб), опозиція вибори бойкотувала. Для затвердження кандидатури президента необхідно як мінімум 61 голос.

За підсумками підрахунку бюлетенів, проголосували 60 депутатів-комуністів. Всі 60 голосів отримала кандидат в президенти, прем"єр-міністр Зінаїда Гречана.

Їй знов не вистачило одного голосу для обрання головою держави, оскільки три опозиційні фракції, що мають в цілому 41 мандат, бойкотували вибори.

Поки що діючий президент Молдови Володимир Воронін заявив журналістам, що "опозиція блокувала обрання президента і відповідно до законодавства існують передумови для розпуску парламенту і призначення дати дострокових виборів".

Він сказав, що додатково повідомить, коли підпише указ про це.

Перша спроба комуністів обрати президента, здійснена 20 травня, також провалилася. Депутати від опозиційних партій в голосуванні не брали участь. За Конституцією Молдови, парламентарії мали право провести повторні вибори. Якщо і повторні вибори не приносять результатів, то діючий президент країни, згідно з основним законом, повинен розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори.

Між тим стаття 78 Конституцій Молдови передбачає проведення другого туру голосування по кандидатурі президента (другий тур проходить в тому випадку, якщо жоден з кандидатів на пост глави держави не набрав необхідної кількості голосів). На засіданні 20 травня комуністи такою можливістю не скористалися: після провалу єдиного голосування були відразу призначені повторні вибори. Чи проводитиметься другий тур в нинішній ситуації, поки невідомо.

Lenta.ru, Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «У Молдові розпустять щойно обраний парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі