вівторок, 27 жовтня 2009 14:52

В Ісландії закрили всі McDonald"s

В Ісландії закрили всі McDonald"s

McDonald"s, один із основних символів глобалізації, став жертвою кризи в Ісландії, зазначає The Wall Street Journal з посиланням на Associated Press.

Три ісландські заклади швидкого харчування, розміщені в столиці Рейк"явіку, будуть зачинені наступного тижня.

Власник франшизи Lyst (керує франчайзинговою мережею McDonald"s в Ісландії) Магнус Огмундссон втрачає прибутки, що викликане падінням ісландської крони.

"Економічна ситуація зробила фаст-фуди занадто дорогими для нас", - говорить Огмундссон.

Справа в тому, що ресторани McDonald"s імпортували всі необхідні продукти з Німеччини.

У зв"язку з падінням крони і високими податками на імпорт та імпортовану продукцію за останні роки витрати виросли вдвічі.

Саме це робить неможливим для компанії й надалі піднімати ціни, а також залишатися конкурентоспроможними в порівнянні з іншими закладами, які використовують місцеві джерела продукції.

"БіґМак в Рейк"явіку вже продається вроздріб за 650 крон ( $5.29). Але для нормального прибутку потрібне підвищення ще на 20%, тобто до 780 крон", - повідомив пан Огмундссон.

Це все зробить ісландську версію гамбургерів найдорожчою в світі.

Але подібні цінові тенденції спостерігаються і в Швеції, і в Норвегії, де БіґМак коштує $5.75, як повідомляє журнал Economist magazine.

McDonald"s - найбільша в світі мережа ресторанів швидкого харчування. У Рейк"явіку фаст-фуди McDonald"s з"явилися 1993 року, коли країна перебувала на вершині багатства й добробуту.

Один із перших винуватців припинення функціонування McDonald"s в Ісландії колишній прем"єр-міністр Девід Оддссон.

Він був власником Ісландського державного банку "Sedlabanki" 2005- 2009 рр.

Зрештою Оддссон змушений був піти у відставку після публічного скандалу щодо його нездатності запобігти фінансовій кризі.

Lyst планував відкрити наново мережу швидкого харчування під назвою "Метро" з використанням місцевої продукції і джерел виробництва та збереження штату співробітників.

"Я не думаю, що трапиться щось, що радикально змінить ситуацію протягом декількох наступних років", - прогнозує пан Огмундссон.

Це не перший випадок, коли McDonald"s, який на сьогодні працює більш ніж у 119 країнах на шести континентах, зник з країни. Один єдиний ресторан у Барбадосі закрився після шести місяців свого існування у 1996 році через нерегулярний продаж.

2002 року компанія вийшла з семи країн, включаючи Болівію, як мала наднизький прибуток.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «В Ісландії закрили всі McDonald"s». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі