середа, 21 лютого 2007 14:34

В Ірані розкопали найстаріше у світі вставне око

Найдавніше у світі штучне око знайшли під час розкопок Некрополя (кладовище знаменитих людей древнього світу) в іранському місті Шахр-і-Сохта неподалік від ірано-афганського кордону.

Протез датується 2900-2800 роками до нашої ери. Вставне око належало жриці, пише The Times.

Очний протез є півсферою діаметром трохи більше 2,5 см. Його зробили з якогось легкого матеріалу, отриманого з бітумної пасти. На поверхні ока акуратно видряпана радужка, і золотом викладені лінії: "як промені світла", так їх описав один з учасників експедиції.

На внутрішній стороні протеза видно два маленькі отвори, крізь які протягувалася тонка нитка, можливо, теж золото - для того, щоб утримувати вставне око.

Власниця ока померла у віці 25-35 років. Вона була темношкірою, вельми високого зросту - близько 180 см, володіла "рішучим" виступаючим підборіддям і високим скошеним лобом. Її антропологічний тип - африканоподібний - дозволяє допустити, що вона була родом з Аравії. Екзотична зовнішність, вставне око і пишне бронзове дзеркало, яке знайшли в похованні, можуть указувати на незвичайний рід занять жінки: вона могла бути служницею культу або ворожкою, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «В Ірані розкопали найстаріше у світі вставне око». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі