середа, 03 лютого 2010 11:31

У Бразилії збудують гідроелектростанцію в лісах Амазонки

У Бразилії збудують гідроелектростанцію в лісах Амазонки

Уряд Бразилії дозволив спорудження гідроелектростанції в тропічних лісах Амазонки, повідомляє The Guardian. Екологи і старшини місцевих племен побоюються, що споруда завдасть значної шкоди басейну річки Амазонка і призведе до переселення племен з рідної землі.

Міністерство охорони навколишнього середовища Бразилії затвердило проект будівництва дамби Бело Монте і відкрило конкурс серед будівельних компаній на отримання тендеру на спорудження 3-ї у світі за величиною ГЕС на річці Ксінгу (басейн Амазонки).

Очікується, до дамба буде введена в експлуатацію у 2015 році. Об"єкт вартістю $6,8 млрд вироблятиме 11 тисяч ГВт електроенергії щорічно.

Екологи і місцеві племена чинять активний спротив планам уряду. За їхніми словами спорудження дамби призведе до затоплення 500 кв км земель. Місцеві мешканці не матимуть іншого вибору, аніж переселення.

Спорудження ГЕС - частина плану уряду Бразилії, який має допомогти країні впоратися з попитом на електроносії, який постійно зростає. Водночас, урядовці вважають, що проект екологічно дружній, адже гідроелектростанції не продукують збільшення парникових газів в атмосфері.

Урядовці також заперечують, що індійці буду змушенні покинути свої рідні землі і запевняють, що жодна людина не постраждає.

За словами Роберто Мессіаса, голови бразильської екологічної агенції Ibama, будівництво дамби позначиться на 12 тисячах індійців. Проте більшість з них мешкають вздовж річки у дерев"яних хижах і тому від спорудження дамби лише виграють.

Плани з будівництва гідроелектростанції існують з 70-х років минулого століття. Але до втілення у життя справа не доходила, значною мірою завдяки протестам екологів і активістів, у тому числі музиканта Стінга.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Бразилії збудують гідроелектростанцію в лісах Амазонки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі