четвер, 05 лютого 2009 11:29

Ющенко приписав звільнення "Фаїни" українській розвідці

Ющенко приписав звільнення "Фаїни" українській розвідці

Президент України Віктор Ющенко привітав українських моряків – членів екіпажу судна "Фаїна", їхніх рідних і близьких з наближенням довгоочікуваного повернення наших співвітчизників додому.

Про це повідомила сьогодні Прес-секретар Президента України Ірина Ванникова.

4 лютого у результаті проведення дуже складної та багатоходової операції, здійсненої розвідувальними органами України у взаємодії з іноземними партнерськими спецслужбами, судно було звільнено, повідомила прес-служба Президента.

Президент України також хоче відзначити та висловити глибоку і щиру подяку спеціальним розвідувальним органам України, які здійснили надзвичайно складну та безпрецедентну операцію з визволення моряків.

І.Ванникова наголосила, що починаючи з першого дня цього безпрецедентного випадку у сучасній історії піратського захоплення, процес визволення українських громадян та інших членів екіпажу "Фаїни" перебував під постійним контролем Президента України.

"Всі українці віддають шану мужності, силі волі членів екіпажу "Фаїни", які в умовах довготривалого, колосального фізичного і морального пригнічення з боку піратів зберегли свої честь і гідність, змогли достойно витримати всі ці нелегкі випробування, що випали на їх долю", - зауважила Прес-секретар Президента.

Усі члени екіпажу живі й здорові, знаходяться на борту "Фаїни", жоден з них не постраждав. Наразі судно під охороною ВМС США готується до переходу в кенійський порт Момбаса, де морякам буде надано первинну медичну та іншу необхідну допомогу. Компетентними відомствами України вживаються всі необхідні заходи щодо їх найскорішого відправлення на Батьківщину.

Разом з тим, наприкінці січня українські правозахисники звернулися до адміністративного суду з позовом відносно Міністерства закордонних справ та Президента України Віктора Ющенка щодо їх бездіяльності у визволенні з полону моряків судна "Фаїна".

Як заявив правозахисник, керівник Інституту "Республіка" Володимир Чемерис, четвертий місяць відповідальні українські посадовці "імітують якусь діяльність, а насправді не роблять нічого, щоб врятувати 17 моряків судна". "Це світовий рекорд по бездіяльності влади у питанні захисту своїх же громадян", - сказав Чемерис.

У свою чергу, віце-прем"єр Олександр Турчинов заявляв: "Україна не буде вести переговори з піратами, терористами або іншими бандитами. Це практика провідних держав світу".

Як повідомлялося, судно "Фаїна" було захоплено піратами 25 вересня минулого року біля берегів Сомалі. У складі екіпажа судна – 17 громадян України.

4 лютого сомалійські пірати отримали 3,2 млн. дол. викупу за український суховантаж з танками та іншим озброєнням на борту.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Ющенко приписав звільнення "Фаїни" українській розвідці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі