середа, 06 березня 2019 07:22

УПЦ звернулася до міжнародних організацій

УПЦ звернулася до міжнародних організацій
Православна церква України звернулася міжнародних організацій через тиск на віруючих на окупованих українських теритріях. Фото - ТСН

Православна церква України звернулася до Організації об'єднаних націй, Організації з безпеки та співробітництва у Європі, країн-гарантів "Мінського процесу", Європейського Союзу та всіх демократичних країн через тиск та переслідування церкви в окупованих Криму та Донбасі. Відповідну заяву оприлюднив Синод ПЦУ.

"Заявляючи про нібито "гоніння" щодо Московського Патріархату в Україні, російські церковні та державні діячі замовчують та ігнорують численні факти справжніх переслідувань, яких зазнають віруючі різних українських Церков і релігійних організацій, зокрема нашої Церкви, на окупованих Росією українських територіях Донбасу та в Криму", – йдеться у заяві.

У ПЦУ зазначають, що російські окупанти у Криму намагаються відібрати кафедральний храм святих Володимира і Ольги в Сімферополі та чинять тиск на громаду храму в Євпаторії. Також у церкві нагадали про нещодавнє затримання архієпископа Кримської єпархії ПЦУ Климента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти можуть закрити головний храм помісної української церкви в Криму

Окрім того, на окупованих бойовиками ДНР територіях Донеччини з 1 березня виникла загроза повної заборони діяльності громад і священнослужителів ПЦУ, повної конфіскації майна громад та депортації священиків з підконтрольної бойовикам території.

У зв'язку із цим ПЦУ звернулася до міжнародних інституцій із закликом "вплинути на тих, від кого на цих територіях залежить прийняття рішень, для того, щоби припинити ескалацію гонінь на нашу церкву".

3 березня в окупованому Сімферополі поліція РФ затримала архієпископа Климента. Спочатку його звинуватили у тому, що він нібито обікрав свою ж церкву. Згодом йому закидали лайку в публічному місці - на автовокзалі. Климент зазначив, що мав виїхати о 13 годині з центрального автовокзалу Сімферополя на суд над політв'язнем Павлом Грибом до Ростова-на-Дону. Там він мав намір причастити та сповідати українця. Зрештою "правоохоронці" відпустили архієпископа Климента без складання протоколу.

Зараз ви читаєте новину «УПЦ звернулася до міжнародних організацій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі