пʼятниця, 31 серпня 2012 11:36

УПЦ МП заборонили будуватися біля фундаменту Десятинної церкви

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Києві винесла Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) припис зупинити будівельні роботи біля залишків фундаменту Десятинної церкви. Зведена там споруда може бути знесена, якщо його власники не нададуть повний комплект документів, які дозволяють будівництво. Представники УПЦ МП відмовляються виконувати припис інспекції і мають намір оскаржити його в суді, повідомляє "Комерсант-Україна".

Прес-секретар Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ) Ірина Ярмолюк повідомила, що інспекція державного архітектурно-будівельного контролю в Києві 29 серпня передати священикам Десятинного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ МП припис про припинення будівельних робіт в охоронній зоні історичного заповідника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УПЦ МП офіційно заборонила духовенству проводити політичну агітацію

Ще у 2009 році представники УПЦ МП побудували каплицю між залишками фундаменту Десятинної церкви та Національним музеєм історії у вигляді дерев'яного зрубу. Нещодавно його почали обкладати мармуровими плитами і різьбленим каменем.

"Власники споруди зобов'язані повідомити інспекцію про виконання умов припису. Якщо власник в ході нашої перевірки не надасть повний комплект дозвільних документів на будівництво, ми видамо припис на знесення незаконно зведеного споруди. Якщо ж власник відмовиться його добровільно виконати - звернемося до суду з позовом про примусове знесення та приведення земельної ділянки у первинний вигляд ", - пояснила Ірина Ярмолюк, додавши, що на власників будівлі вже "накладено штрафні санкції у кілька десятків тисяч гривень".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США заявили про релігійну дискримінацію в Україні

Археологи підтримують рішення ДАБІ та вважають будівництво на цьому місці неприпустимим.

"Церква без узгодження з нами спочатку поставила намет, потім на її місці - дерев'яну каплицю, а тепер уже - і кам'яний храм. На Старокиївській горі безліч пам'яток різних культур, і під місцем сучасній будівництва може бути все що завгодно: від скарбів до майстерень з обробки мармуру ", - зазначив археолог Гліб Івакін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митрополит Володимир сподівається, що УПЦ (МП) не вважатимуть проросійською

Однак представники УПЦ МП не мають наміру виконувати вимогу інспекції.

"Припис ДАБІ та нарахований інспекцією штраф ми оскаржимо. Ніякі будівельні роботи не ведуться - це плановий ремонт", - заявив секретар-референт намісника Десятинного монастиря протодиякон Антоній Коваль.

Зараз ви читаєте новину «УПЦ МП заборонили будуватися біля фундаменту Десятинної церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі