вівторок, 29 травня 2012 12:21

УПЦ МП відхрещується від "мовного" звернення Всеукраїнської ради церков

УПЦ МП відхрещується від "мовного" звернення Всеукраїнської ради церков
Володимир Сабодан не підписував релігійне звернення до ВР. Фото: bogoslov.org.ua

Глава Української православної церкви Московського патріархату, митрополит Володимир (Сабодан) не підписував звернення Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій до голови Верховної Ради Володимира Литвина від 25 травня з приводу мовного законопроекту, заявляють у прес-службі УПЦ (МП).

"У зв'язку з публікаціями в ЗМІ прес-служба предстоятеля Української православної церкви заявляє, що блаженнійший митрополит Київський і всієї України Володимир не підписував жодних нових заяв чи звернень у зв'язку з ситуацією, яка в останні дні склалася навколо законопроектів, винесених на розгляд Верховною Радою України", - йдеться в офіційному коментарі прес-секретаря глави УПЦ (МП), протоієрея Георгія Коваленка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські церковники попросили Литвина не чіпати мовне питання

Він пояснив, що має місце актуалізація секретаріатом Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій звернення 2006 року, яке предстоятель УПЦ (МП) дійсно підписував і яке "закликає до пошуку порозуміння і взаємної поваги, єдності народу та світу в державі".

"Що стосується проблеми мови, то в УПЦ такої проблеми немає. Основною богослужбовою мовою для нас є церковнослов'янська, але за бажанням громад і з благословення правлячих архієреїв богослужіння звершується і українською, і румунською", - підкреслив прес-секретар, додавши, що в УПЦ (МП) проповідують також російською та грузинською мовами і "навіть мовою сучасних технологій (телебачення, радіо, інтернет)".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митрополита Володимира виписали з лікарні

Як повідомляли ЗМІ, 25 травня головуючий у Всеукраїнській раді церков і релігійних організацій глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) від імені Ради направив звернення спікеру парламенту і народним депутатам України. У документі висловлювалася стурбованість ситуацією, яка склалася в результаті винесення на порядок денний і розгляду Верховною Радою законопроекту "Про основи державної мовної політики".

До звернення додавався документ про функціонування мов і загрозу сепаратизму, підписаний Всеукраїнською радою церков і релігійних організацій 24 липня 2006 року. Це звернення тоді підписав і митрополит Володимир (Сабодан).

Зараз ви читаєте новину «УПЦ МП відхрещується від "мовного" звернення Всеукраїнської ради церков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі