четвер, 22 квітня 2010 14:44

Українському суверенітету завдали удару - західні ЗМІ про угоду з Росією

Українському суверенітету завдали удару - західні ЗМІ про угоду з Росією

Оцінюючи угоду між Україною і Росією, укладену вчора в Харкові, західна преса називає цю "операцію" другою за місяць зовнішньополітичною перемогою Москви на пострадянському просторі - вслід за поваленням "неслухняного" Бакієва в Киргизії. Новина викличе роздратування у Вашингтона і НАТО, а також у Грузії та Польщі.

На думку The Wall Street Journal ця довгострокова домовленість за принципом "послуга за послугу" багато в чому відновлює вплив Москви на Україну.

"Продовження оренди бази в Севастополі матиме наслідки для інших колишніх республік СРСР", - пише газета, нагадуючи, що під час війни з Грузією Чорноморський флот підтримував з моря російські війська. - "Виграють усі: "Газпром" зберігає свої вигідні позиції, Україна отримує знижку, а Кремль демонструє, що в цій частині світу укладає угоди, і керує геополітикою".

Друга за поточний місяць зовнішньополітична перемога Москви на пострадянському просторі - так характеризує продовження оренди бази ВМФ РФ у Севастополі The Washington Post. Уклавши цю угоду, Янукович усунув джерело давніх непорозумінь і кардинально змінив курс Ющенка. Спроба ратифікації угоди в Раді, призначена на вівторок, стане першим серйозним іспитом для правлячої коаліції Януковича, пише газета.

На думку британської The Times, через розладнаний внаслідок світової економічної кризи стан економіки України Янукович був готовий на все, щоб добитися поступок з боку Росії. Низька ціна на газ дозволить його уряду сформувати бюджет на 2010 рік і розблокує доступ до кредиту Міжнародного Валютного Фонду.

"Юлія Тимошенко, напевно, постарається використовувати ці угоди для згуртування опозиції проти Януковича. Вона характеризує продовження оренди як незаконне. Ющенко теж, ймовірно, підтримає голоси протесту, адже він уже колись називав свого суперника кремлівським лакеєм", - пише видання.

Американський True / Slant припускає, що навіть якщо російська економіка не зможе, як це стверджують усі серйозні прогнози, швидко відновитися до докризового рівня, Кремль, тим не менше, буде в змозі здійснювати істотний вплив на "близьке зарубіжжя" унаслідок виняткової фіскальної та економічної слабкості решти членів СНД. Якщо останні угоду з Україною чи недавній тиск на Киргизію щось показують, так це те, що багато хто з колишніх радянських республік дійсно відчувають колосальні економічні труднощі і вони залишаються винятково уразливими по відношенню до зовнішнього тиску.

Росія і Україна повертаються до повномасштабної співпраці, пише Астрі Даклі в італійському виданні Il Manifesto. Беручи до уваги той факт, що надання бази в Севастополі Києву нічого не коштує, по суті, мова йде про серйозну допомоги з боку Росії збанкрутілій сусідці (за оцінками, 40 млрд доларів за весь період) в обмін на втрату останньої суверенітету ", - пише автор статті.

Журналіст не сумнівається, що новина про підписання договору Україна-Росія викличе роздратування у Вашингтона і НАТО, що спостерігають за тим, як руйнується їхній проект включення України в західний антиросійський військовий табір. Негативно відреагують на подію Грузія Михайла Саакашвілі, яка відчуває загрозу з боку Чорноморського флоту, і, можливо, Польща, яка ніколи не приховувала своїх гегемоністських амбіцій щодо Києва, принаймні бажання відокремити Україну від Росії.

Нові відносини Києва з Москвою починаються з сумнівних угод, вважає постійний автор Die Presse Едуард Штайнер. Безпрецедентними назвав домовленості сам Янукович. З ним згодні й спостерігачі: на тему про продовження терміну базування Чорноморського флоту в Криму впродовж декількох останніх років було накладено суворе табу, та й сьогодні подібний крок вимагатиме змін до конституції, пише автор публікації.

Нагадаємо, перебування ЧФ РФ на території України продовжено до 2042 року. В обмін на це Україна отримає знижку на ціну на газ у розмірі 100 доларів у разі, якщо ціна на газ буде більше 330 доларів за тисячу кубометрів, або знижку 30% від суми контракту, якщо ціна буде нижче 330 доларів

Gazeta.ua за матеріалами Inosmi, Inopressa

Зараз ви читаєте новину «Українському суверенітету завдали удару - західні ЗМІ про угоду з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі