четвер, 18 квітня 2024 11:21

Український дрон долетів до авіазаводу у Казані: що це означає

Український дрон долетів до авіазаводу у Казані: що це означає
Невідомо, які пошкодження на заводі. Фото: Newshub.ge

Українські далекобійні дрони 17 квітня атакували авіазавод у Казані (КАПО), на якому збирали стратегічні бомбардувальники типу Ту-22М3 і Ту-160.

Інформації про результат атаки немає, але сам факт важливий як мінімум у символічному плані. Про це пише Defence Express.

"Тут мова не тільки про те, що авіазавод в Казані розміщений більш як за 1000 кілометрів від кордону України. Мова тут також і про те, що КАПО є настільки важливим в системі рашистського ВПК, що цей об'єкт навіть використали як "декорацію" для одного із пропагандистських заходів за участі ватажка Кремля Путіна", - йдеться у повідомленні.

Російський президент Володимир Путін у лютому цього року відвідував авіазавод у Казані. Тоді стало відомо, що за останні два роки на КАПО провели модернізацію лише двох стройових бомбардувальників Ту-160 і збудували ще два літаки цього типу із заготовок радянських часів. Два ці літаки вийшли з цехів ще 2022 року, але Міноборони РФ їх не прийняло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ГУР розповіли про наслідки удару по заводу в Татарстані

У березні 2023 року на КАПО "засвітився" модернізований Ту-22М3М, але це був лише другий бомбардувальник цього типу за останні п'ять років.

"При цьому цікаво, що рашисти заявляли доволі амбітні плани з розгортання виробництва на потужностях КАПО. Наприклад, в грудні 2023 року стало відомо про план на майже всі Ту-22М3 поставити штангу дозаправки, яка дає політ на кілька годин. Водночас тоді ж в грудні 2023 року стало відомо і про те, що РФ запланувала зробити 70 Ту-214 на заводі-виробнику Ту-160 і Ту-22М3, а план не виконується", - наголошують експерти.

Виробничі потужності цього авіазаводу у поганому стані. У відкритому доступі були дані про те, що його обладнання було оновлено лише на 40% від плану. Для виробництва Ту-214, які можуть мати "подвійне" призначення, використовуватимуть цех, який призначався для ПАК ДА як заміни Ту-95МС і Ту-160.

Після атаки по заводу дронів у Татарстані Росія боїться атак безпілотниками.

Глава Татарстану Рустам Мінніханов закликав росіян прокинутися та не чекати, доки їхні міста захистить протиповітряна оборона. Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

Він визнав, що енергооб'єкти є найвразливішою ланкою РФ.

Зараз ви читаєте новину «Український дрон долетів до авіазаводу у Казані: що це означає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі