вівторок, 30 січня 2024 13:24

Українські полярники показали фото літа в Антарктиді
11

Влітку Антарктида вкривається зеленню мохів та лишайників
Фото: Сергій Глотов, Дмитро Мартиненко
Влітку Антарктида вкривається зеленню мохів та лишайників
Влітку Антарктида вкривається зеленню мохів та лишайників
Влітку Антарктида вкривається зеленню мохів та лишайників
Влітку Антарктида вкривається зеленню мохів та лишайників

Українські полярники зі станції "Академік Вернадський" показали, яким незвично зеленим буває літо в Антарктиді. Температура там коливається близько 0°С.

Цього літа найвища температура досягла 3 січня +5°С, розказали в Національному науковому антарктичному центрі. Найнижчу зареєстрували 12 січня, стовпчики термометрів показали -1,2°С.

"Зазвичай з Антарктикою асоціюються лише сніг, крига, мороз і бурульки, але зараз тут панує літо. Звісно, за таких умов сніги тануть, а Антарктика набуває зеленого кольору, адже з-під білого покриву виринає унікальна антарктична рослинність", - пояснили дослідники.

Серед місцевої флори є два види судинних рослин. Це щучник антарктичний, який є родичем українського вівса, та перлинниця. Крім них, в Антарктиці є також близько 100 видів мохів та лишайників, які також надають їй зелених кольорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою погодою закінчиться січень: оновлений прогноз

Українські полярники досліджують, як впливає зміна клімату на антарктичну рослинність. Для цього вони ведуть облік кущів та їхнє поширення.

"Розростатися антарктичним рослинам, крім зміни клімату, допомагають пінгвіни. Адже саме вони щедро удобрюють скелі та вузькі ділянки ґрунтів, роблячи їх придатними для подальшого озеленення", - сказано в повідомленні.

Українські полярники показали відео з пташенятами головного пернатого хижака Антарктики - південно полярного поморника (скуа).

Дорослі особини цього виду полюють на яйця малят пінгвінів та інших птахів, повідомила пресслужба Національного Антарктичного наукового центра в Facebook.

Також поморники відбирають їжу в синьооких бакланів та пінгвінів, коли ті повертаються до гнізд з повними волами харчів із океану.

Зараз ви читаєте новину «Українські полярники показали фото літа в Антарктиді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі