середа, 18 березня 2009 13:47

Українська фондова біржа на межі краху

Українська фондова біржа на межі краху
Ситуація на фондових ринках катастрофічна для України, вважають деякі з українських банкірів, які б хотіли проводити фінансові операції поза межами країни.

"Ми не можемо продати наші акції в США", - зазначив Іван Мазалов, директор Prosperity Capital Management, який оперує $1,9 млрд в країнах колишнього Радянського Союзу. - Наша банківська система зруйнована."

Індекс PFTS втратив 80% протягом останніх 12 місяців. Це найбільше падіння серед 89 найбільш впливових світових індексів. Гривня стала слабшою на 37% по відношенню до долара.

Україна розраховує на $16,4 млрд кредитів від Міжнародного валютного фонду, гроші потрібні для пожвавлення економіки, яка сповзає в рецесію. В грудні Національний банк України обмежив передчасне зняття банківських депозитів з метою запобігання кризі ліквідності і заборонив банкам грати на курсі обміну.

Де немає стабільності, може пролитися кров

"Припустимо, ви хочете перевести $100 млн за межі України. Таку операцію буде дуже важко виконати, оскільки ніхто не готовий продати вам таку кількість доларів", - сказав український економіст Дмитро Гуров, який працює у Відні в банку UniCredit SpA.

На українському ринку цінних паперів вже немає "великої частини портфеля", зокрема тому, що котування акцій значно впали. У рейтингу найбільш привабливих країн для інвестування Standard & Poor"s Ratings Services понизив Україну на 7 пунктів.

Запекла боротьба за владу між Ющенком і Тимошенко заважає прийняттю рішень, необхідних для пожвавлення економіки. Українська економіка, яка в середньому зростала на 7% відсотків в період з 2000 по 2007 рік, сьогодні скочується вниз.

"Там, де немає стабільності, може пролитися кров," - вважає банкір Іван Мазалов.

За матеріалами Bloomberg

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Українська фондова біржа на межі краху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі