вівторок, 04 червня 2019 08:33

Українцям хочуть збільшити відпустку

Українцям хочуть збільшити відпустку
profspilka. Відпустка: відпочинок від роботи хочуть продовжити на 4 дні

В Україні можуть збільшити тривалість відпустки. Зараз вона складає 24 дні. Більшою вона є тільки у шахтарів, працівників хімічних підприємств та вчителів.

Проте в українців з'явився шанс відпочивати довше. Проект нового трудового кодексу передбачає збільшення відпустки, йдеться в сюжеті ТСН.

"Якщо я більше двох тижнів сиджу в Києві, мене починає лихоманити. У мене відпустки на даний момент – нуль. Мало того, що я використав дні відпустки, я вже два тижні взяв відпустки за свій рахунок", - говорить 30-річний Андрій Погорілий. На його рахунку 38 країн і 160 перельотів.

Зараз Україна орієнтується на трудовий кодекс, якому майже 50 років. До нього вносили більше сотні поправок, проте без нового не обійтись, запевняють у Мінсоцполітики.

Документ на 400 сторінок депутати схвалили в першому читанні два роки тому. Проте далі справа не пішла.

"Досі ще Верховна Рада не розглянула. Тому він очікує розгляду до другого читання", - каже генеральний директор директорату норм і стандартів гідної праці Міністерства соціальної політики Юрій Кузовой.

Зараз більшість українців можуть гуляти 24 дні, а в майбутньому, в разі схвалення кодексу, до них додадуть 4 дні. Плюсуємо до них 11 державних свят – у сумі виходить 39 неробочих днів працівника, за які роботодавці мають заплатити.

"Це буде мотивувати співробітників. Я би дозволила ці дні. Але для роботодавця це мінус", - визнає керівник HR департаменту Яна Декусар.

У новому кодексі, окрім продовження відпустки, з'явилися статті про можливість дистанційно працювати, встановлюються додаткові гарантії виплат вагітним, дається більше повноважень інспекторам держпраці, які можуть штрафувати роботодавців за порушення прав робітників. Проте ці статті, чекаючи розгляду, втрачатимуть актуальність.

"Морально він постарішав на два роки. У нас були і попередні варіанти законопроекту, який теж був до другого читання підготовлений – і помер. І, можливо, така доля буде і в цього проекту, на жаль", - визнає Юрій Кузовой.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Декретні зросли: скільки грошей отримують українки

Поки не ухвалили цей законопроект, вносять поправки до вже наявного застарілого кодексу. Тим часом спеціалісти з працевлаштування застерігають – без відпочинку працездатність погіршується.

"Якщо ваші колеги або ви знаходитесь у стресі, ні про яку лояльність, ні про яку креативність мови йти не може", - переконує експерт із працевлаштування Тетяна Пашкіна.

Найпоширенішою у відпустках проблемою є "діарея мандрівника". Щоб уберегтися від неї, слід бути максимально обережними з новою їжею та водою, не забувати стежити за гігієною.

Вживати під час подорожі бажано тільки пляшкову воду. Якщо придбати таку можливості немає, пити слід попередньо прокип'ячену.

Зараз ви читаєте новину «Українцям хочуть збільшити відпустку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі