середа, 07 травня 2014 11:45

Українці з острахом готуються відзначати 9 травня

Українці з острахом готуються відзначати 9 травня

Поки навколо столиці через можливі провокації будують блокпости, Олег Тягнибок пропонує змінити філософію відзначання цієї дати і призначити День пам'яті жертв війни.

Через неспокійну ситуацію в країні, силові відомства посилено готуються до можливих провокацій у День перемоги. Так, у вівторок глава СБУ Валентин Наливайченко закликав громадян утриматись від участі у провокаціях 9 травня.
"Що стосується 9 травня – є багато питань. Підтверджуємо і просимо, що стосується громадської безпеки, заспокоїти людей і утриматись від участі у провокаційних заходах", - сказав Наливайченко у парламенті.
Аби не дати проникнути у Київ диверсантам, у столиці та на головних магістралях навколо неї створюють спеціальні блокпости. Таких блокпостів, за інформацією, що надав на брифінгу заступник начальника ГУ МВС у Києві Сергій Бойко, встановлено вже дев'ять, без врахування додаткових блокпостів на інших дорогах, якими також можна в'їхати до міста. На всіх блокпостах розташовано спеціальні групи, до складу яких входять співробітники міліції, зокрема інспектори ДАІ з автоматичною зброєю, і громадські активісти, серед яких представники Ради сотників Майдану та організації "Київська варта". За словами Сергія Бойка, особливо ретельно перевіряють автомобілі з номерами Російської Федерації та південно-східних областей України. На момент брифінгу вже було виявлено окремі спроби провезти до Києва незареєстровану травматичну зброю.

Про загрозу розгортання подій, подібних до одеської трагедії 2 травня, каже й секретар РНБО Андрій Парубій: "Найбільш небезпечним зараз лишається Слов'янськ, Луганськ і Донецьк. Але у нас є інформація, що готуються провокації і в інших регіонах. Херсон - відомо, що плануються подібні провокації. І щодо Харкова є інформація".

З огляду на таку ситуацію, одеська міськрада прийняла рішення значно скоротити кількість масових заходів, запланованих на 9 травня. Скасовано Великий концерт на Потьомкінських сходах, танці на Приморському бульварі і вулиці Дерибасівській. Натомість у кожному районі Одеси буде проведено "фронтові привали" для ветеранів, а також численні невеликі заходи, на кшталт привітання ветеранів в їхніх оселях та зустрічей учасників війни із школярами.

Львівська міська рада пішла ще далі та звернулася до окружного адміністративного суду з вимогою заборонити проведення будь-яких акцій на 9 травня, крім офіційних. "Ми мали достатньо підстав вважати, що задекларовані в заявках акції можуть спричинити загрозу громадській безпеці на 9 травня", - зазначила начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич. А у Чернівцях обласна організація "Майдан" звернулася до керівництва міста з пропозицією не залучати до святкування Дня Перемоги дітей шкільного віку. "Враховуючи складну ситуацію в державі, прогнози можливих диверсій, просимо відмінити участь дітей у даних заходах", - йдеться у зверненні організації.

Змінити підхід до святкування 9 травня по всій Україні закликає й голова ВО "Свобода" Олег Тягнибок: "Питання 9 травня, враховуючи його делікатність, напевно, варто б було відзначати, таким чином, як це роблять в Європі. Там 8 травня вшановують пам'ять всіх жертв ІІ Світової війни. Думаю, що було б дуже правильно, щоб в цей день люди могли піти до церкви та помолитися за всіх жертв війни". Наприклад, у Івано-Франківську у Меморіальному сквері 8 травня "Свобода" разом із місцевою громадськістю влаштують поминальний молебен, хвилиною мовчання вшанують пам'ять всіх загиблих у Другій світовій війні.
Натомість, масові заходи на 9 травня Олег Тягнибок вважає в цьому році особливо небезпечними через військову агресію Росії: "Зараз було б правильно, враховуючи ситуацію в державі, звернутися до всіх організацій, щоб обмежити масові акції. Гучні святкування можуть бути вигідні для Володимира Путіна. Саме такими заходами вони намагатимуться піднімати дух сепаратистів".

Варто згадати, що для Тягнибока та "Свободи" дискусія про Другу світову війну не обмежується самим лише Днем перемоги. Вже багато років націоналісти опікуються соціальними правами ветеранів Української Повстанської Армії. Тягнибок неодноразово зазначав, що Друга світова війна для українців у 1945 році не завершилася, і навіть включив до своєї програми кандидата в президенти пункт про визнання вояків ОУН-УПА учасниками національно-визвольної боротьби за державну незалежність України і компенсування їм пільг, недоданих за роки незалежності.

До речі, перший крок у новому підході до 9 травня побачимо вже цього року - на офіційних заходах буде представлений спеціальний логотип, що його розробив харківський дизайнер Сергій Мішакін. Замість так званої "георгіївської стрічки", яка в більшості українців останнім часом асоціюється з тероризмом, в Україні тепер використовуватимуть лаконічне зображення червоних маків, традиційної європейської символіки пам'яті полеглих у війні, поруч із надписом "1939-1945. Ніколи знову". Як зазначив генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія, новий логотип символізує "не свято, яким війна не може бути за визначенням, а пам'ять і скорботу".

 

Зараз ви читаєте новину «Українці з острахом готуються відзначати 9 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі