вівторок, 12 березня 2019 17:18

Українці розповіли про ставлення до роботи поліції

Українці розповіли про ставлення до роботи поліції
Опитування проводили протягом листопада-грудня 2018 року методом особистого інтерв'ю. Фото:images.unian.net

Непрофесіоналізм, корумпованість і небажання захистити просту людину — найбільші недоліки в роботі поліції, за словами українців.

878 респондентів , а це 4,6% від загальної кількості опитаних указали, що протягом року працівники поліції порушували їхні права чи права їхніх близьких або недостатньо добре виконували свою роботу, - повідомили у результатах національного соціологічного дослідження "Поліція України очима населення".

"Серед найбільших недоліків у роботі поліції респонденти вказали: непрофесіоналізм (39,3%), корумпованість (36,8%), небажання захистити "просту людину" (30,9%). 26,4% опитаних також указали на слабкий зв'язок із населенням, а 20,6% - на безкарність працівників поліції", - йдеться у результатах дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через інтернет чи на планшеті: як проводитимуть перепис населення в Україні

Від працівників поліції зазнавави побоїв, страждань чи катувань 1,7% респондентів.

Офіційних скарг щодо того, що права людини порушували в поліції не подавали 90,7% громадян. Потерпілі думали, що це буде марно.

10,2% від загальної кількості опитаних зазначили, що протягом останнього року вони стали жертвами злочину. Найчастіше - хуліганства, різних видів крадіжок і шахрайства.

40,2% респондентів, які постарждали не зверталися до поліції із заявами про злочини, жертвами яких вони стали. Причина - зневіра в ефективності поліції (34,9%), думка про те, що "поліція не зацікавлена в таких випадках" (38,8%) або потерпілі намагалися вирішити ситуацію самостійно.

Більшість жертв злочинів (64,6%) відзначає, що відповідну заяву в поліції прийняли одразу, 19% респондентів довелось чекати, а у 4,4% заяву приймати відмовилися.

Загалом на запитання, чи треба повідомляти до поліції про злочин, 33,4% опитаних відповіли, що завжди звернуться із такою інформацією, 23,6% звернуться "в більшості випадків", 28,8% вирішуватимуть "залежно від ситуації", а 1,6% - "не звертатимуться за жодних обставин".

Опитування провели у Харківському інституті соціальних досліджень в рамках проекту Харківської правозахисної групи щодо боротьби з катуванням та безкарністю за підтримки Європейського Союзу.

Під час дослідження опитали 19 500 респондентів (45,3% чоловіки і 54,7% жінки) у 24 областях та в Києві.Опитування проводили протягом листопада-грудня 2018 року методом особистого інтерв'ю.

31% українців вважають керівництво держави та правоохоронні органи відповідальними за напади та вбивства громадських активістів, які сталися протягом 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «Українці розповіли про ставлення до роботи поліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі