понеділок, 04 березня 2019 13:43

Через інтернет чи на планшеті: як проводитимуть перепис населення в Україні

Через інтернет чи на планшеті: як проводитимуть перепис населення в Україні
Зараз розглядають можливість перепису населення через інтернет, - соціолог. Фото: thinglink.com

В Україні у 2020 році проведуть всеукраїнський перепис населення, а в грудні цього року буде підготовчий етап у вигляді пробного перепису. Його проведуть в Оболонському районі столиці й Бородянському районі Київщини. Про це йдеться у звіті голови Державної статистики України Ігоря Вернера

Докладніше на цю тему в інтерв'ю Gazeta.ua говорить завідувач відділу демографічного моделювання та прогнозування Інституту демографії й соціальних досліджень 62-річний Олександр Гладун.

Чому в Україні так давно не робили перепис населення?

Організація об'єднаних націй рекомендує проводити перепис населення раз на 10 років. Щоб синхронізувати переписи населення в усіх країнах світу - це бажано робити в ті роки, які закінчуються на "0" або "1".

Перший та єдиний перепис населення в Україні був 2001 року. У 2011-му його не провели, тому що не вистачало грошей. Тоді перенесли на 2012 рік, але вибори і Євро-2012 стали причиною не робити цього. Сказали, що це може погано вплинути на якість перепису. Перенесли на 2013-й, а потім знову заявили про нестачу коштів. У зв'язку з подіями на Майдані та Донбасі перенесли на 2020-й. Поки що фінансування йде нормально і все має відбутися у визначені терміни.

Що дає перепис?

Перепис дає фотографію стану суспільства. Там є питання про певні характеристики людини, які отримати з інших джерел практично неможливо. Йдеться про точну чисельність, національність, мовні ознаки, міграційну активність населення і джерела засобів існування.

Таке дослідження слугує базою для подальших щорічних розрахунків чисельності населення та прогнозів, адже за міжпереписний період накопичуються похибки. Воно дає можливість спостерігати зміни в населенні окремих областей, що неможливо з точністю зробити за допомогою вибіркових досліджень.

З перепису можна дізнатися статево-вікову структуру населення. Це допомагає точно визначити необхідну в країні кількість навчальних закладів, робочих місць та потребу в пенсійних та соціальних фондах. Так, від цього можна планувати соціально-економічну політику.

Питання про сім'ю у переписі дасть зрозуміти, якої площі мають бути будинки та квартири, скільки кімнат необхідно та які комунальні послуги потрібні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може залишитися без питної води

Як проводять таке дослідження?

За це несе відповідальність Державна служба статистики. Вони розробляють питання, які будуть у переписному листі. Щодо цього є закон про Всеукраїнський перепис населення.

Перепис проводять шляхом опитування. Населені пункти поділяються на комірки. На кожній працює один переписувач. Для цього набирають персонал і вчать їх, як правильно проводити опитування. Після цього повторно перевіряють роботу переписувача та наявність усіх мешканців ділянки в списку опитаних.

Раніше відповіді записували на паперах. Під час пробного перепису планують зробити це на планшетах. Також розглядають можливість перепису через інтернет.

Після перепису відповіді потрапляють до соціологів. Вони їх розглядають та оприлюднюють результати.

Яких змін за останні 20 років можна очікувати у результатах?

Під час перепису від людей не вимагають ніяких документів. Наприклад, у Радянському союзі у паспортах люди мали п'яту графу - національність. Зараз такого немає, тому вони мають право назвати іншу. Особливо це стосується тих, у кого батьки різних національностей. Є також процес асиміляції, коли довге перебування в певній країні змінює сприйняття людини.

З тими, хто 2001-го називали себе росіянами, могло трапитися щось з перерахованого вище. Також багато з них поїхали до Росії. Тому можна спрогнозувати, що кількість українців та носіїв української мови зросла.

Ми знаємо, що сильно впала чисельність населення. Перепис покаже, наскільки. Ми очікуємо, що так само уточняться й інші дані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді розповіли, скільки українки мають народжувати дітей

А як щодо жителів окупованих територій? Як встановити їхню кількість?

Ніяк. У Крим ніхто не пустить представників України, а їхати на Донбас - це просто небезпечно. Результати перепису на окупованих територіях із залученням їхніх жителів не будуть надійними. Перепис буде тільки на тих територіях, які під владою українського уряду.

До 2050 року в Україні буде 35 мільйонів людей. ­Такий прогноз дає Організація Об'єднаних Націй.

Зараз ви читаєте новину «Через інтернет чи на планшеті: як проводитимуть перепис населення в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі