четвер, 29 лютого 2024 13:43

Українці назвали найголовніші фактори перемоги над РФ - опитування

Більшість українців (57%) у лютому 2024 року вважають, що найважливішим фактором успіху у війні з Росією є підтримка від Заходу зброєю, фінансами та санкціями проти агресора.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, опубліковані на сайті КМІС.

Далі за важливістю назвали вищу ефективність і прозорість діяльності української влади (33%), відсутність конфлікту між політичним керівництвом та військовим командуванням (32%) і співпрацю між владою та громадянським суспільством (26%).

Автор: kiis.com.ua
  Українців запитали про основні фактори перемоги
Українців запитали про основні фактори перемоги

Окрім того, 22% респондентів вважають, що Україні допоможе перемогти співпраця влади та опозиції і створення широкої коаліції патріотичних сил. Зменшення підтримки Росії її союзниками обрали 21% опитаних. А 16% назвали одним з факторів вищу ефективність українського військового командування.

При цьому лише 8% респондентів вірять, що Україні зможе допомогти російська опозиція через розхитування ситуації в РФ. А 7% українців готові делегувати військово-політичному керівництво надзвичайні повноваження і можливість порушувати закони для швидкого ухвалення необхідних рішень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці стали більше донатити на ЗСУ - опитування

За словами заступника директора КМІС Антона Грушецького, більшість українців цілком усвідомлюють критичну важливість справедливої підтримки Заходу.

"Те, що оптимізм українців стає все більш стриманим, є прямим наслідком проблем із стабільним та достатнім постачанням озброєння від західних союзників. Особливо тривожною для українців є ситуація в США", - зазначив Грушецький.

Він також вважає, що поширення враження, що Захід нібито втомився від України і готовий тиснути на Україну для поступок, підриває віру в перемогу. Недостатня і несвоєчасна західна підтримка також створює контекст громадських настроїв, у межах якого загострюється сприйняття і інших внутрішніх проблем країни.

Зокрема, на думку експерта, питання вдосконалення процесів мобілізації сприймалося би значно краще, якби українці були переконані в стабільній передачі сучасного озброєння.

"Водночас важливо звернути увагу, що результати також вказують на відчутний запит на суспільну єдність. Особливо українці переживають через можливі конфлікти між політичною владою та військовими командувачами. Багато українців очікують від політичного керівництва більшої ефективності і прозорості. Насамперед це питання боротьби з корупцією. Обидва цих фактори вимагають щирої, відкритої, якісної, аргументованої, системної комунікації між владою та громадськістю", - додав Грушецький.

Опитування КМІС проводилося 17-23 лютого 2024 року серед 1052 респондентів. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України. Опитування також не проводилося з громадянами за кордоном.

35% чоловіків серед тих, хто не має броні і не служить, готові мобілізуватися до Збройних сил України. Такі результати соціологічного опитування оприлюднила агенція Info Sapiens.

Основний мотив мобілізуватися до ЗСУ - захист України і своїх рідних і помста.

Зараз ви читаєте новину «Українці назвали найголовніші фактори перемоги над РФ - опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі