четвер, 17 грудня 2009 13:44

Українці намагалися вивезти з Росії систему захисту літаків від ПЗРК

Українці намагалися вивезти з Росії систему захисту літаків від ПЗРК

Співробітники української фірми намагалися незаконно вивезти з Росії технічну документацію і зразок розробки, яка здатна захистити літаки від поразки переносними зенітно-ракетними комплексами.

16 листопада цього року Володарський районний суд Брянська визнав генерального директора української науково-виробничої фірми "Адрон" Миколу Архипова винним в контрабанді і призначив йому покарання у вигляді п"яти місяців позбавлення волі з відбуванням в колонії загального режиму, повідомило джерело, що брало участь в розслідуванні цієї справи в четвер.

Він уточнив, що покарання Н.Архипову було призначене з урахуванням його активної співпраці із слідством з моменту затримання з контрабандним вантажем на російсько-українському кордоні при митному огляді поїзда "Москва - Кишинів" 12 червня поточного року.

Н.Архипов намагався незаконно вивезти до України технічну документацію і дослідний зразок інфрачервоної лампи, яка є ключовим елементом російських комплексів протидії ПЗРК.

У ході слідства встановлено, що фірма "Адрон" була створена колишніми офіцерами, що проходили службу в авіації ППО і вищих військових училищах Києва. Вона спеціалізується на створенні і модернізації авіаційної військової техніки.

Фірма виявила цікавість до розробок засобів захисту авіації від ПЗРК, її співробітники намагалися встановити неформальні контакти з керівництвом низки оборонних підприємств в Московській області.

Щоб дістати доступ до цієї розробки, Н.Архипов від імені підставної російської фірми уклав угоду про науково-технічну співпрацю з підприємством-розробником виробу. Саме в рамках цієї угоди він отримав в тимчасове користування технічну документацію і дослідний зразок інфрачервоної лампи нібито для використання в наукових цілях усередині Росії. Проте після отримання матеріалів він спробував вивезти їх до України.

Слідством було встановлено, що Н.Архипов був тісно пов"язаний з двома співробітниками Служби безпеки України, які займалися контррозвідувальним забезпеченням ВТС України. За визнанням самого Н.Архипова, саме за їх завданням його фірма займалася збором науково-технічної інформації.

За матеріалом Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Українці намагалися вивезти з Росії систему захисту літаків від ПЗРК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі