пʼятниця, 19 червня 2009 12:26

Російська розвідка розсекретила матеріали про радянського шпигуна в гестапо

Російська розвідка розсекретила матеріали про радянського шпигуна в гестапо
Служба зовнішньої розвідки Росії розсекретила архівні матеріали про гауптштурмфюрера СС Віллі Лемане - агента радянської розвідки, який служив в гестапо. Про це повідомляє керівник прес-служби СЗР Сергій Іванов.

22 червня, в день пам"яті і скорботи, частина матеріалів зі справи "Брайтенбах" - такий агентурний псевдонім був у Лемана - буде передана письменникові та історикові Теодору Гладкову, який працює над книгою про шпигуна.

Іванов розповів, що в першій половині 1941 року Леман неодноразово передавав радянським розвідникам дані про підготовку гітлерівської Німеччини до війни проти СРСР. 19 червня 1941 року на зустрічі зі співробітником берлінської резидентури Леман повідомив точну дату і час початку війни.

Леман народився в 1884 році, а в 1929 році був завербований радянською розвідкою. У 1933 році він вступив в НСДАП, а рік потому - в лави СС. Леман завідував контррозвідкою на військово-промислових підприємствах Німеччини і переправляв в Радянський Союз відомості про нову бронетехніку, артилерійські знаряддя, бронебійні кулі тощо.

У 1942 році Лемана викрили, заарештували і стратили, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Російська розвідка розсекретила матеріали про радянського шпигуна в гестапо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі