субота, 07 грудня 2013 05:29

Українці хочуть в подарунок на Новий рік гроші та смартфони

Українці хочуть в подарунок на Новий рік гроші та смартфони

Українці готові витрати на відзначення Нового року 4155 грн, третина з цих коштів піде на святковий стіл, решта – на подарунки, подорожі та інші приготування. Такі результати свого дослідження оприлюднила компанія "Делойт". Її фахівці щорічно проводять опитування у 18 країнах. В Україні опитування провели в 6 великих містах – Києві, Харкові, Дніпропетровську, Донецьку, Одесі, Львові й Сумах.

- Хоча українці і намагаються економити, витрати на свята будуть більшими на 12,8 відсотків ніж минулоріч. Тенденція до збільшення витрат притаманна українцям із 2008 року. Серед причин респонденти називають збільшення своїх доходів, появу різноманітних новинок і вигідних кредитів. Крім того, для українців новорічні та різдвяні свята - невід'ємна частина життя, вони хочуть отримувати задоволення від них, не думаючи про нестабільну економічну ситуацію, - каже Ольга Шамрицька, старший менеджер компанії "Делойт", лідер групи з надання послуг представникам роздрібної торгівлі. Вона розповідає про витрати українців на новорічні свята.

- Як змінюються витрати українців на новий рік?

- Цьогоріч вони планують економити, купуючи при цьому корисні та практичні подарунки. З іншого боку, загальні витрати на подарунки збільшаться майже на 15 відсотків. Також на 20 відсотків більше планують витрачати на розваги. Вартість їжі для святкового столу зростає меншими темпами.

- А скільки витратять на відзначення новорічних свят у інших країнах?

- У більшості європейських країн, що брали участь у дослідженні, споживачі не планують суттєво збільшувати витрати на свята. Хоча в абсолютних цифрах витрати все одно залишаються значно вищими, ніж у нас. Для порівняння, у Іспанії витратять у середньому 567 євро, у Греції – 451 євро,у Ірландії – 894 євро.

- Що українці хочуть отримати в подарунок?

- Більше половини опитаних хочуть, щоб їм подарували гроші. На другому місці за популярністю – подорожі, на третьому – смартфони. Серед жителів країн західної Європи у трійці найбажаніших подарунків є книги. На жаль, в Україні вони навіть не увійшли у десятку найбажаніших подарунків.

- Що переважно даруватимуть на новий рік?

- Солодощі, косметику та парфуми, а також одяг і взуття. Здебільшого це будуть недорогі та практичні подарунки. Гроші даруватимуть лише 22 відсотки українців. Не зважаючи на бажання заощадити, батьки прагнуть розвивати своїх дітей у ігровій формі. Тому найчастіше даруватимуть їм набори для творчості (31% українців), ігри (23%) та конструктори (22%).

- На чому заощаджуватимуть?

- Аж 49 відсотків опитаних сказали, що більше звертатимуть уваги на ціну товару. Крім того, робитимуть менше спонтанних покупок. Товари обиратимуть, заздалегідь вивчаючи відгуки про них в інтернеті. На розпродажі розраховують менше половини українців, це значно менше, ніж у Європі. Деякі українці через брак кошів купуватимуть подарунки в кредит.

- Чи багато зніматиме гроші із кредитки для влаштування новорічних свят?

- Цього року споживчі кредити стали популярнішими. Аж 21 відсоток скористається кредитом. 64 відсотків українців використовуватимуть заощадження, з них 24 відсотки у більшій мірі, ніж минулого року. Європейські споживачі не планують брати кредити для святкових покупок, витрачатимуть свої заощадження та бонуси у торгівельних мережах.

- Де більшість українців купуватиме подарунки? Критерієм вибору точки продажу подарунків є лише ціна?

- Шукатимуть найкращі товари як онлайн, так і в класичних магазинах. Обираючи місце для покупки, найбільше звертають увагу на ціни, уважний персонал, а також наявність інтернет - магазинів. Значна кількість споживачів також хотіли б, щоб сервіс доставки товарів додому був більш розвиненим.

Загалом, дослідження вкотре продемонструвало, що українці люблять свята і готові "змітати" усе з полиць магазинів, щоб порадувати себе і своїх близьких. Саме тому представники роздрібної торгівлі називають новорічний період 13-м місяцем продажів і завчасно готуються до свят.

Зараз ви читаєте новину «Українці хочуть в подарунок на Новий рік гроші та смартфони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі