середа, 10 липня 2019 12:34

Україна вперше прийматиме щорічну зустріч експертів pro bono і інтелектуального волонтерства

Україна вперше прийматиме щорічну зустріч експертів pro bono і інтелектуального волонтерства
26-27 вересня в Києві пройде European Pro Bono Summit

26-27 вересня в Києві відбудеться European Pro Bono Summit - міжнародну подія, яка об'єднує найкращі практики pro bono, корпоративного волонтерства та соціальної відповідальності. Саміт відбудеться в Україні завдяки активному розвитку в країні імпакт-інвестування (інвестування в соціально значущі проекти), ініціатором якого є одеський філантроп Єгор Гребенников.

Про це пише Ліга Бізнес.

Pro bono (з лат. Pro bono publico - для суспільного блага) означає безкоштовність послуг, що надаються професіоналами для суспільства. Участь в European Pro Bono Summit візьмуть понад 150 експертів pro bono з 15 країн. Очікується 30 представників іноземного бізнесу і 50 - українського.

За даними Ліга Бізнес, ініціатор pro bono в Україні Єгор Гребенников свій перший суспільно корисний проект "Кисень" запустив ще в 2006 році. Згодом, зібравши необхідний досвід, бізнесмен відкрив унікальний центр соціальних інновацій Impact Hub Odessa.

"Першопрохідникам прощається багато. Коли ти починаєш грати в нову для твоєї країни гру - імпакт-інвестування, правил ніхто толком не розуміє і тому ніхто тебе строго не судить. Сфера діяльності - соціальні проблеми в різних напрямках - це величезне неоране поле. За замовчуванням будь-яка діяльність на цьому полі зустрічається суспільством зі схваленням, особливо якщо ти не використовуєш це як трамплін для політики", - розповів в інтерв'ю Ліга Бізнес Єгор Гребенников.

За його словами, Impact Hub Odessa сьогодні - це вже 1300 кв. м простору, 7 регулярних програм в різних сферах, 200+ інкубованих і супроводжуваних соціальних проектів, 1700 публічних подій і більше 50 000 гостей на рік.

"До речі, 19-21 вересня цього року Одеса і Україна вперше приймає саміт European Impact Hub Gathering - до нас з'їдуться близько 200 представників соціальних акселераторів зі всієї Європи. Частина майстер-класів відкрита. Буде дуже цікаво і натхненно. Приходьте", - зазначив бізнесмен.

За даними Ліга Бізнес, Єгор Гребенников є співзасновником приватного портового оператора ТИС. Видання зазначає, що всі власники компанії підтримують різноманітні pro bono проекти. Одним з найбільш яскравих в Одесі є відродження Зеленого театру в міському парку Шевченка. За 5 років в проект було інвестовано понад $600 тисяч.

"В результаті вийшло створити найпопулярніший в Одесі культурно - освітній open air майданчик. Платні комерційні заходи і оренда місць під продаж їжі та напоїв частково окупає безкоштовні культурні та освітні заходи. Можна окупати безкоштовні заходи повністю, але тоді комерційних заходів стане 90%. Тому я систематично дотую Зелений Театр", - розповів Єгор Гребенников.

Бізнесмен особливу увагу приділяє двом проектам, які вважає найбільш перспективними: це Mindspot - мережа центрів розвитку навичок mindfulness (усвідомленості) і Pro Bono Club Ukraine - спільнота з тисяч професіоналів у різних сферах (маркетологів, юристів, аудиторів, HR, логістів та ін.), яка надає безкоштовну консультативну допомогу соціально значимим проектам.

"Чому я всім цим займаюся? У підлітковому віці багатьом властивий нігілізм і я не був винятком. Років з 13-ти я мучив батьків запереченням громадських устоїв, доводячи, що все навколо не так, як треба і що можна нам всім бути добрішими і жити краще і дружніше, як одна сім'я. Чесно кажучи, я досі так вважаю", - резюмував Гребенников.

За даними Ліга Бізнес, крім Impact Hub Odessa, в Україні є кілька соціально спрямованих проектів - громадські ресторани Urban Space 100 в Івано-Франківську або 4City в Одесі, 80% прибутку яких йдуть на соціальні інновації. При цьому, як пише видання, за кордоном мода на суспільно корисні проекти дійшла вже і до світових гігантів - таких як Apple, Adidas і Danone.

Зараз ви читаєте новину «Україна вперше прийматиме щорічну зустріч експертів pro bono і інтелектуального волонтерства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі