понеділок, 09 січня 2023 15:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна просила Грузію повернути ЗРК "Бук", які передали 2008 року

Україна просила Грузію повернути ЗРК "Бук", які передали 2008 року
Грузія відмовилась передавати Україні озброєння. Фото: Wikimedia

Україна просила Грузію передати комплекси "Бук", які Київ надав під час війни 2008 року.

Також просили інше озброєння, сказав тимчасово повірений у справах України в Грузії Андрій Касьянов, передає "Українська правда".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США готуються передати Україні нові ракети із радіолокаційним наведенням – Politico

"Також запит України включав і передані Грузії Сполученими Штатами протитанкові комплекси Javelin. Щодо останнього була не лише згода з боку США, але й навіть пропозиція замінити їх на новіші комплекси", – вказав він.

Хоча уряд Грузії категорично відмовився надавати військову допомогу, Україна виступає проти використання цього питання у внутрішньополітичних суперечках. Київ відкидає будь-які звинувачення у спробах втягнути Грузію у війну з РФ, додав Касьянов.

В Україні очікують на розгортання американської системи Patriot у максимально стислі терміни. Підготовка до передачі цих систем вже розпочалася, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

21 грудня держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про надання нового пакета безпекової допомоги Україні майже на $1,85 млрд, який вперше включатиме зенітні ракетні комплекси Patriot. Згодом президент країни Джо Байден підписав меморандум про виділення Україні чергового траншу.

Загалом США надали Україні приблизно $21,2 млрд з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Україна просила Грузію повернути ЗРК "Бук", які передали 2008 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі