четвер, 08 лютого 2018 20:41

Україні потрібна друга хвиля децентралізації - політолог

Україні потрібна друга хвиля децентралізації - політолог
рмолаєв: Бізнес має бути прив'язаним до території, а не реєструватися в Києві. Бо він експлуатує місцеві ресурси й дає роботу тамтешнім жителям. ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО

Бізнес має бути прив'язаним до території, а не реєструватися в Києві. Бо він експлуатує місцеві ресурси й дає роботу тамтешнім жителям.

Про це розповів політолог, директор експертно-аналітичної групи "Нова Україна" Андрій Єрмолаєв в коментарі Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Територіальні громади отримають 759 тисяч гектарів землі

"Треба переглянути модель місцевого самоврядування. Зараз їхні задачі зведені до колективного жеку: розрахунки, зарплати, платежі, субсидії. А мають розвивати економічний і соціальний простір певної групи людей. Повинні з'явитись комунальні банки, трасти, спільні комунальні підприємства із нерезидентами або містами інших країн. Вже не кажу про розвиток комунально-приватного партнерства", - говорить він.

На думу експерта, українська децентралізація може призвести до формування поміщицької системи.

"Дискредитація комунальної економіки й господарства – це велика біда. Подивіться на практику успішних міст Європи. Тамтешня влада має величезний набір можливостей: від співпраці з бізнесом - до встановлення правил розвитку окремих галузей. Це - гнучкість податків, можливість незалежно від держави домовлятися з інвестором. А децентралізація за Гройсманом, коли місцева влада перетвориться на роботодавців, землевласників і головних бізнесменів", - підсумував Андрій Єрмолаєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Децентралізація повинна призвести до енергетичної незалежності громад - Косюк

Уряд ухвалив рішення передати землі за межами населених пунктів об'єднаним територіальним громадам. Ними розпоряджається держава. Громади ж управляють територіями лише в межах населених пунктів.
Рішення ухвалили 31 січня. За рік Держкомзем має передати 759 тис. га земель 665 об'єднаним територіальним громадам. Таке право надали лише ОТГ, а не сільським і селищним радам, щоб стимулювати їх до об'єднання.

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібна друга хвиля децентралізації - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі