субота, 14 січня 2012 11:15

Українці зустрічають Старий Новий рік

Українці зустрічають Старий Новий рік

В Україні в ніч з 13-го на 14-е січня зустрічають Старий Новий рік, в народі також відзначають традиційне свято Маланки.

Старий Новий рік - неофіційне свято у народів і країн, що пізно перейшли на Григоріанський календар - Новий рік за Юліанським календарем ("за старим стилем"). У XX і XXI століттях припадає на північ між 13 і 14 січня за Григоріанським календарем ("новим стилем").

У народній традиції новорічна обрядовість була прив'язана до дня пам'яті св. Василя Великого, який пересунувся на 13 днів з 1 на 14 січня, оскільки православна церква живе за Юліанським календарем. Вечір напередодні Старого Нового року також називається Маланчиним ввечорем і є традиційним святом в Україні.

Найважливішою традицією Старого Нового року є засівання. Засівати починають ще з самого ранку до сходу сонця, переважно хлопчики або чоловіки. Є прикмета, що першим до хати в цей день повинен зайти чоловік, якщо прийде жінка, то це погана прикмета.

Маланка - українське народне свято - традиційний обряд із використанням масок та костюмів, які більшість ряджених роблять власноруч. На свято Маланки молодь (у масках або без них) усю ніч щедрує, ходить із "козою", водить переодягненого на Маланку парубка

У давнину святкове переодягання виконувало важливі релігійно-магічні функції, але з часом цей звичай перетворився на веселу розвагу, маскарад. В Маланці нерідко використовують сучасні мотиви й персонажі (вояки, лікарі та ін.)

На Тернопільщині Маланку під назвою Маланія проводять щорічно в селі Горошова Борщівського району та інших селах над Дністром. На Буковині Маланку називають "Переберія", свято закінчується купанням у річці.

Зараз ви читаєте новину «Українці зустрічають Старий Новий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі