пʼятниця, 01 лютого 2013 10:30

Українці продають свої органи для виплати кредитів та відкриття бізнесу

Українці продають свої органи для виплати кредитів та відкриття бізнесу
Фото: tsn.ua

Українці все активніше продають і купують в інтернеті власні органи. На сайтах з оголошеннями, у соцмережах і на спеціалізованих порталах сотні людей шукають покупців і продавців нирок, частини печінки і навіть рогівки ока.

Як пише "Сегодня", на сайті під назвою "Донори" посередник між покупцями і продавцями докладно розповідає, що потрібно зробити, щоб позбавитися від "зайвого" органу за винагороду.

Представившись зацікавленим продавцем печінки, журналісти відправили лист на вказаний e-mail. Відповідь з докладною інструкцією прийшов через кілька хвилин.

У листі такий собі Віктор Машика написав, що живе у Дрездені і співпрацює з клініками по всьому світу: "У нас великий список реципієнтів. Від вас не вимагаються гроші, крім коштів на переліт і 85 євро застави! Ціна нирки - 190 тис. євро. Частина печінки (30%) - 150 тис. євро. Передоплату ми робимо 120 тис. євро ", - написав Віктор.

За його словами, все, що потрібно зробити, - це відправити по електронній пошті копію свого паспорта і закордонного паспорта, а також заставу. В якості гарантії він запропонував вислати у відповідь копію свого закордонного.

"Зазвичай на 1 донора йде від 15 до 20 реципієнтів", - говорить він.

Іншого посередника газета знайшла в соцмережах: "Допоможу продати нирку", - написав в однойменній групі VKontakte користувач під ніком Super Usa.

Після листування в інтернеті він передзвонив сам і пообіцяв підібрати підходящого реципієнта.

"Підіть у поліклініку і здайте аналізи на ВІЛ, сифіліс та гепатити. Якщо все буде добре, ми зустрінемося і обговоримо деталі", - пояснив посередник.

За його словами, ціна на нирки варіюється в залежності від групи крові та резусу - чим вони рідші, тим дорожче. За оголошеннями людей, які продають свої органи, відповідають здебільшого перелякані молоді голоси.

"Не знаю, скільки хочу за нирку. Тисяч 50 євро. Взяв кредит на машину, тепер нічим розплачуватися, та й взагалі на життя не вистачає. Мені 20, не п'ю, не курю, нічим серйозним не хворів", - відповів на запитання Дмитро , який розмістив оголошення в групі "Куплю-продам нирку, печінку" в соцмережі.

Його "колеги" зізнаються, що лягають під ніж, бо не вистачає грошей на квартиру, відкриття бізнесу та переїзд до Європи. Запити різні - від тис. до € 150 тис.

Згідно з Кримінальним кодексом, за торгівлю органами передбачено до 5 років в'язниці. У МВС на питання про те, чи відстежують вони такі оголошення в інтернеті, відповідають ухильно.

Оперативники кажуть, що такі оголошення вони час від часу проглядають і іноді виявляється, що їх авторами є їхні ж колеги, які за допомогою оголошень ловлять на живця злочинців.

Зараз ви читаєте новину «Українці продають свої органи для виплати кредитів та відкриття бізнесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі