пʼятниця, 13 червня 2014 14:05

Україна не готова до видачі біометричних паспортів, - екперт

Україна не готова до видачі біометричних паспортів, - екперт
Фото: ru.tsn.ua

Через відсутність обладнання та кадрів Україна поки що не готова до видачі закордонних біометричних паспортів, розповів Gazeta.ua заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

"Право друку подібних документів тепер переходить з ЄДАПСу до державного поліграфкомбінату "Україна".Спроможність комбінату нині становить 150 тисяч бланків на місяць, але треба буде в рази більше. Через це необхідно збільшити потужності виробництва. Крім того, у нас фактично нема обладнання для знаття відбитків пальців. Є близько 35 одиниць такого устаткування, але цього мало. Ми можемо встигнути до зазначеного сроку - 1 січня - якщо вже зараз почнемо думати не про корупційні схеми, а про те, як дістати потрібне обладнання. Внутрішні біометричні паспорти українцям не потрібні: у нас для користування ними не розвинена інфраструктура в країні".

За словами експерта, Держміграційна служба України сьогодні також має недостатнє кадрове забезпечення для оформлення та видачі біометричних документів.

"Експерти підрахували: вже зараз на біометричні паспорти є великий попит серед українців. Близько 8 мільйонів людей уже готові йти за таким документом на початку 2015 року. Міграційна служба ж не має достатньої кількості працівників, які б з цим працювали. Велика кількість охочих спровокує черги, черги стануть причиною корупції".

Біометричний паспорт - це пластикова картка, яка вкладатиметься у звичайний закордонний паспорт. У пластик вживляють спеціальний носій - чіп, де буде відцифрована фотографія власника та його електронний підпис. За бажанням, при оформленні документа можна зняти та записати на чіп і відбитки пальців. Їх потребують не у всіх країнах. Разом із тим, на сторінках звичайного закордонного паспорту можна буде ставити візи у країнах, які цього вимагають.

Зараз ви читаєте новину «Україна не готова до видачі біометричних паспортів, - екперт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі