середа, 12 лютого 2014 16:51

Науковці порахували кількість померлих від реформ Маргарет Тетчер

Науковці порахували кількість померлих від реформ Маргарет Тетчер

Британські науковці підрахували кількість жертв політики колишнього прем'єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер. Відповідне дослідження провели співробітники Даремського університету, університетів Західної Шотландії, Глазго і Единбурга, повідомляє Lenta.Ru з посиланням на портал EurekAlert!.

Експерти дійшли висновку, що реформи Тетчер, що призвели до збільшення безробіття та скорочення державних допомог, стали причиною передчасної смерті багатьох британських громадян та погіршення добробуту населення. За словами науковців, щороку жертвами політики Тетчер ставали 2,5 тисячі осіб. Причому вони переконані, що це тільки "вершина айсберга".

Як зазначають історики, в результаті дій Тетчер поглибилося майнове розшарування в суспільстві. Якщо в 1978 році найбагатші британці, які становили 0,01 відсотка населення, отримували в 28 разів більше, ніж середньостатистичний житель країни, то в 1990 році вони стали отримувати у 70 разів більше. Кількість бідних у Великобританії за період з 1975 по 1985 рік збільшилася майже удвічі.

Дослідники наводять дані про те, що у період правління Тетчер було також зафіксовано велику кількість смертей, пов'язаних з алкогольною та наркотичною залежністю. Крім того, збільшилася кількість самогубств і зріс рівень насильства. Науковці пов'язали все це з соціальним розшаруванням, що посилилося за часів Тетчер.

Маргарет Тетчер очолювала уряд Великобританії з 1979 по 1990 рік. Її політика була спрямована на обмеження впливу профспілок, скорочення соціальних витрат і заохочення приватизації в деяких галузях економіки. Критики подібних реформ вважали їх згубними для Великобританії. Тим не менше, офіційна історія стверджує, що політика Тетчер привела до зростання економіки і виходу країни з економічної кризи, викликаної різким збільшенням цін на нафту.

Тетчер померла 8 квітня 2013 року від інсульту.

Зараз ви читаєте новину «Науковці порахували кількість померлих від реформ Маргарет Тетчер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі