вівторок, 07 жовтня 2008 16:54

Учені зняли найбільш глибоководних риб (ФОТО, ВІДЕО)

Ученим з Абердінського університету і їх японським колегам вдалося зняти на камеру найбільш глибоководних з відомих на сьогоднішній день риб. Як повідомляється в прес-релізі на сайті університету, морські слимаки Pseudoliparisamblystomopsis були відображені на глибині 7703 метри.

Щоб камера змогла витримати величезний тиск, дослідники використовували спеціально розроблене устаткування. На підсумковому відеозаписі видно, що 30-сантиметрові риби дуже активні, вони спілкуються одна з одною і збираються в групи. До теперішнього часу вважалося, що організми, що мешкають на такій глибині, повинні бути практично нерухомими одиночними істотами.

Морські слимаки населяють зону найбільших морських глибин, або ультраабіссаль. Вона тягнеться від шести до одинадцяти тисяч кілометрів. Температура в цій області наближається до нуля градусів за Цельсієм, а тиск складає близько восьми тисяч тонн на квадратний метр. Крім того, на таких глибинах дуже мало джерел їжі. P. amblystomopsis харчуються схожими на креветки істотами.

Попередній рекордсмен був відмічений на глибині більше восьми кілометрів в 1970 році, повідомляє ВВС News. Проте виявлена там риба Abyssobrotulagalatheae померла до того, як її підняли на поверхню (мешканці морських глибин не витримують зниженого тиску на поверхні). Найбільш глибоководний з відомих на сьогоднішніх день живих мешканців океану був виявлений на глибині близько семи кілометрів.

Зараз ви читаєте новину «Учені зняли найбільш глибоководних риб (ФОТО, ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі