середа, 30 травня 2018 21:31

"Вбивство" Бабченка: Грицак розповів подробиці спецоперації

"Вбивство" Бабченка: Грицак розповів подробиці спецоперації
Глава СБУ Василь Грицак детально розповів про спецоперацію ініціювання вбивства Бабченка. Фото: СБУ

Службі безпеки України вдалося запобігти виконанню замовного вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка.

Про деталі спецоперації розповів глава відомства Василь Грицак на спільному брифінгу з Генпрокурором Юрієм Луценком та керівником Нацполіції Сергієм Князєвим.

Як повідомила СБУ, вбивство Бабченка мало відбутися на замовлення російських спецслужб.

"Цинізм російських "чекістів" дійшов до того, що вже за годину після першого інформаційного повідомлення про замах на життя Бабченка слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу", ‒ зауважив Грицак.

Також в СБУ наголошують, що вбивство Бабченка це лише один елемент операції російських спецслужб, яка націлена на фізичне знищення громадян РФ, які через свої політичні переконання були змушені покинути територію Росії та проживають в Україні та інших державах Євросоюзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилася реакція МЗС Росії на "воскресіння" Бабченка

Однак, українським оперативникам вдалося дізнатися про плани Росії щодо Бабченка. Таким чином завербований громадянин України "Г" ( його ім'я не уточнюють) отримав завдання від російських спецслужб знайти виконавця для вбивства Бабченка.

"На виконання завдання російських спецслужб він запропонував своєму знайомому – колишньому учаснику АТО на сході України ‒ за 30 тисяч доларів США здійснити вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка, причому як завдаток ним було передано 15 тис доларів США", ‒ розповів глава СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали відео з моментом затримання організатора "вбивства" Бабченка

Організатор також передав кілеру детальне досьє журналіста, яке він отримав з Росії.

"Російськими спецслужбами було поставлено ще одне завдання для організатора: нелегально закупити за кошти російських спецслужб зброю та боєприпаси із району проведення АТО та організація схронів на території Київського регіону", ‒ додав Грицак.

СБУ вдалося ініціювати вбивство Бабченка і прицьому задокументувати підготовку російськими спецслужбами цього зухвалого злочину. Українські правоохоронці завчасно отримали інформацію про організацію вбивства і оперативно зреагували.

"Було прийнято рішення щодо проведення оперативної комбінації, завдяки якій нам вдалося зібрати беззаперечні докази терористичної діяльності російських спецслужб на території України", ‒ розповів Грицак.

У свою чергу генеральний прокурор України Юрій Луценко подякував співробітникам СБУ та іншим правоохоронним органам за проведення успішної спецоперації.

"Ми в черговий раз викрили російських шпигунів та найманців на організації терактів та замовних вбивств на території України", ‒ сказав він.

Слідчі СБУ оголосили підозру організатору вбивства Аркадія Бабченка в пособництві на замовлення російських спецслужб до вчинення терористичного акту, застосування зброї, вчинення вибуху та інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров'я людини з метою порушення громадської безпеки та залякування населення, що могло призвести до загибелі людини. Наразі триває досудове слідство.

Напередодні повідомляли про вбивство російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченко, однак це виявилося неправдою. СБУ провела спецоперацію з максимальним захистом, Бабченко був попереджений завчасно, перебував під контролем, його родина теж знала.

Зараз ви читаєте новину «"Вбивство" Бабченка: Грицак розповів подробиці спецоперації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі