понеділок, 08 вересня 2008 13:41

У їдальні Закарпатського заводу отруїлося 122 людини

У Закарпатській області порушено кримінальну справу за фактом харчового отруєння 122 співробітників заводу ТОВ "Ядзаки-Україна". У продуктах харчування, які вони вживали в їдальні, виявлені бактерії золотистого стафілокока і сальмонелли. Було встановлено, що 15 працівників їдальні є носіями бактерій стафілокока.

Завод ТОВ "Ядзаки-Украина" знаходиться в селі Мінай (передмістя Ужгороду). Тут була проведена експертиза фахівцями СЕС Закарпатської області, на підставі результатів якої, і було порушено кримінальну справу.

Як розповів головний лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк, співробітники ТОВ почали звертатися в лікарню 20 серпня зі скаргами на підвищену температуру та діарею. "Хворим був поставлений діагноз "харчова токсикоінфекція". Вони розповіли, що перед початком хвороби їли запечену картоплю з фаршем і сиром, а також м"ясні котлети", - відзначив Поляк.

У СЕС Закарпатської області повідомили, що бактеріологічна експертиза продуктів харчування, які співробітники підприємства вживали в заводській їдальні, виявила бактерії золотистого стафілокока і сальмонели.

Сальмонели зброджують вуглеводи (глюкозу, маннозу, ксилозу, декстрин) і спирти (інозит, дульцит) з утворенням кислоти, а іноді і газу. Стафілокок також є збудником багатьох інфекцій і захворювань кишковика.

"У прокуратуру передані матеріали перевірок, що свідчать про те, що працівники їдальні грубо порушували санітарно-епідеміологічні норми", - сказала заступник головлікаря СЕС Закарпатській області Світлана Піцца. За її словами, в їдальні були відсутні сертифікати якості на частину продукції, порушені технології приготування їжі та правила її зберігання.

"З 25 співробітників їдальні шестеро були допущені до роботи без необхідних медичних довідок, а 15 були носіями золотистого стафілокока", - відзначила Піцца.

Усі постраждалі вже виписані. Кримінальна справа порушена. А вчора в ТОВ "Ядзаки-Україна" висновки прокуратури і обласної СЕС коментувати відмовилися.

Поспішаємо нагадати, що в березні цього року в популярних сортах сосисок і ковбас також був виявлений стафілокок. Тоді причиною забруднення, на думку фахівців, могли стати порушення санітарних правил і технологічного процесу виробництва цих продуктів, а також порушення температурного режиму їх зберігання, транспортування і реалізації.

Причиною ж червневого захворювання 71 особи, які були госпіталізовані з міста Канева і прилеглих сіл Черкаської області в інфекційне відділення міської лікарні, - сальмонельоз.

Харчове отруєння не рідкість не тільки в Україні, а і в інших країнах світу. Так сімнадцять вихованців школи хорового співу з Твері, що відпочивали в таборі цього літа, госпіталізовані з ознаками харчового отруєння

А в Астрахані 17 вихованців дитячого саду госпіталізовано з діагнозом "харчове отруєння". Згідно даним, отриманим від Роспотребнадзора, причиною госпіталізації могла стати гостра кишкова інфекція.

А влітку минулого року сальмонела була знайдена в популярній їжі сходу - шаурмі. Тоді було продано біля 600 порцій погано приготованої шаурми, що і послужило причиною масового отруєння, повідомляє NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «У їдальні Закарпатського заводу отруїлося 122 людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі