субота, 03 вересня 2022 14:52

У TikTok набирає обертів новий тренд – тихе звільнення: що означає quiet quitting

У TikTok набирає обертів новий тренд – тихе звільнення: що означає quiet quitting
У TikTok набирає обертів новий тренд - тихе звільнення. Фото: dev.ua

У соцмережах набирає популярності тренд quiet quitting або "тихе звільнення".

Це не звільнення у прямому розумінні, але такий підхід до роботи, коли ви відмовляєтеся виконувати завдання за колег та вимикаєте комп'ютер вчасно, пише dev.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без "чубчика" – яким буде iPhone 14. Фото й відео

Quiet quitting допомагає встановити чіткі межі між роботою та особистим життям, знизити стрес і позбутися емоційного вигоряння.

Сотні учасників тренду розповідають, як стали менше працювати, змогли відчути реальне життя та досягли більшого результату.

Тренд отримав популярність після появи TikTok-відео від користувача zaidleppelin. У ньому автор пояснює, що робота – це лише частина життя.

"Цінність людини не визначається її працездатністю", – заявив zaidleppelin у відео, що стало вірусним.

На відео звернув увагу портал Daily Dot, а потім статті про quiet quitting з'явилися у таких великих виданнях, як Wall Street Journal та The Guardian. Зараз у вірусного ролика понад 3 млн переглядів, а сумарно TikTok із хештегом #quietquitting переглянули понад 6,5 млн разів.

Видання наводить дані, що у США майже 35% працівників не в захваті від того, де їм доводиться працювати. Згідно з глобальним звітом Інституту Геллапа, лише 21% людей захоплені своєю роботою.

WSJ зазначає, що найчастіше про відсутність сенсу у своїй роботі говорять представники покоління Z ("зумери") та молоді працівники. На це впливає кілька факторів – багато молодих працівників отримали свій перший робочий досвід під час пандемії Covid-19, коли рівень роз'єднаності людей зріс.

Друга причина: майже всі вони – активні користувачі соцмереж, а алгоритми TikTok влаштовані таким чином, що коли відео про quiet quitting стає популярним, соцмережа відображатиме подібні ролики все більше і більше. Це дозволяє людям зрозуміти, що інші переживають схожі почуття і відчути спільність.

Концепція quiet quitting означає робити тільки те, що вимагає ваша посадова інструкція, і нічого більше. Ви, як і раніше, ходите на роботу, але працюєте суто в рамках своїх обов'язків. Не потрібно допомагати з додатковими завданнями або перевіряти електронну пошту в неробочий час.

Тихе звільнення тепер стало чимось на зразок заклику до кращої роботи або ж способу здобути життєвий баланс.

TikTok став найпопулярнішим застосунком 2021 року. Але авторам цифрового контенту важко заробляти гроші лише на цій платформі. На відміну від YouTube та Facebook, TikTok не ділиться відсотком доходу від реклами з користувачами.

Insider поспілкувався з авторами контенту та дізнався, як можна заробляти у TikTok. Переказуємо найцікавіше.

Зараз ви читаєте новину «У TikTok набирає обертів новий тренд – тихе звільнення: що означає quiet quitting». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі