вівторок, 17 червня 2008 09:45

У Словаччині відбулася конференція "УПА в післявоєнному розвитку Карпатського регіону"

Міжнародна наукова конференція "УПА в післявоєнному розвитку Карпатського регіону. Бандерівці: факти, міфи й легенди" пройшла 9-10 червня в словацькому містечку Стара Лєсна. Організаторами конференції виступили Інститут суспільних наук Словацької академії наук у Кошіце, факультет гуманітарних наук Університету Матея Бели в Банській Бистриці (Словаччина), Інститут історії НАН України, Центр досліджень визвольного руху (ЦДВР, Львів), Державний архів Закарпатської області та Інститут політології Університету в Зеленій Гурі (Польща). У конференції взяло участь 28 науковців із Словаччини, України, Польщі та Чехії, інформує прес-центр ЦДВР.

Під час конференції учасники обговорювали діяльність УПА як своєрідного феномену в історії Центрально-Східної Європи, її вплив на ситуацію в сусідніх з Україною Польщі та Чехословаччині. Велику частину програми зайняло обговорення пропагандистських та інформаційних кампаній українського підпілля, зокрема , закордонних рейдів УПА. Розглядалися військові та інформаційні контрзаходи радянської, польської та чехословацької влади в протистоянні українському визвольному рухові.

За словами одного із учасників конференції, співробітника Українського інституту національної пам"яті Володимира В"ятровича, високий рівень наукової дискусії однозначно сприяв більш глибинному розумінню ролі та місця УПА в українській та світовій історії, та якісно вирізнявся від гострополітичної та емоційної полеміки, що зараз заполонила український інформаційний простір.

Закордонні рейди УПА - військово-пропагандистські акції, що мали за мету створити спільний антирадянський фронт народів Центральної-Східної Європи, проводилися на території Польщі, Чехословаччини та Румунії протягом 1945-1949 років. У 1947 році рейдуючим групам вдалося прорватися до американської зони окупації Німеччини. Рейди розірвали інформаційну блокаду довкола українського визвольного руху, уклаштовану радянським режимом: інформація про УПА потрапила на перші шпальти провідних світових газет. Таким чином, уперше було привідкрито сумнозвісну "залізну завісу", повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «У Словаччині відбулася конференція "УПА в післявоєнному розвитку Карпатського регіону"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі