понеділок, 25 липня 2016 16:12

У Польщі запрацювала українська профспілка

У Польщі запрацювала українська профспілка
work-garant.com

Українці в Польщі спільно з Загальнопольським союзом профспілок створили власну профспілку. Головне завдання організації - захист прав іноземців, які працюють на польському ринку праці, пише "Польське радіо".

Іноземці часто не знають процедур працевлаштування у Польщі, тому стають жертвами нечесних роботодавців, наголошують експерти.

"Найчастіше заробітчани приїжджають на підставі запрошень агентств тимчасового працевлаштуваня. Ці агентства не повинні брати гроші за запрошення, тобто наміри працевлаштувати іноземця. А вони беруть за своє посередництво величезні гроші – від 200 до 250 доларів. Коли люди приїжджають на місце, тоді з'являються проблеми", - розповідає Пйотр Островський, експерт Міжнародного відділу союзу профспілок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Варшаві з'явиться ще одна суботня школа для українців

Українські працівники часто погоджуються на працю без жодних документальних підстав.

"Ми, натомість, знаємо, що повинен бути договір, який регулює умови праці, і на підставі якого виплачується зарплата. А у випадку іноземців часто буває так, що вони не мають жодних документів, і навіть не мають підстави, щоб вимагати від роботодавця аби той заплатив за роботу. Дуже часто трапляються ситуації, коли працівникові завершується термін перебування у Польщі, то роботодавці просто не платять за останній місяць грошей. Вони знають, що людина мусить виїхати додому", - додає Пйотр Островський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща планує ускладнити працевлаштування іноземців

Профспілка українців допомагатиме працівникам у вирішенні проблем з роботодавцями. Планує проводити курси польської мови та ознайомлювати українців з правилами польського ринку праці. Офіс організації буде у Варшаві.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі запрацювала українська профспілка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі