понеділок, 18 червня 2007 13:04

У Непалі пропонують врятувати монархію, змінивши короля

Прем"єр-міністр непалу Гиріджа Прасад Койрала запропоннував непопулярному в країні королю Гянендрі відректися від престолу і коронувати п"ятирічного онука, щоб дати монархії "шанс на порятунок".

Про план порятунку від неминучого краху монархії, доля якої буде вирішена після виборів в конституційні збори в листопаді, Койрала розповів журналістам напередодні в столиці країни Катманду.

За задумом прем"єра, зречення короля Гянендри, а також відмова від престолу ще менш популярного наслідного принца Параса на користь п"ятирічного Хрідаяндри допоможе непальцям подолати неприязнь до монархії.

Король Гянендра після перемоги демократичного руху в квітні позбавлений практично всіх колишніх повноважень і привілеїв. Формально розташований в Гімалаях Непал залишається останнім індуїстським королівством.

Заява Коїрали викликала обурення з боку маоїстів, які припинили багаторічну збройну боротьбу, щоб увійти до тимчасового парламенту і брати участь у формуванні нової конституції Непалу.

Лідери маоїстів в 1996 році оголосили монархії "народну війну", під час якої загинули майже 13 тисяч чоловік, більше 100 тисяч стали біженцями або внутрішньо переміщеними особами.

Політична місія ООН допоможе провести вільні демократичні вибори в конституційні збори, які покликані переглянути політичний устрій Непалу, повідомляє РІА Новости.


Зараз ви читаєте новину «У Непалі пропонують врятувати монархію, змінивши короля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі