вівторок, 23 червня 2009 18:40

У Nabucco з"явилися європейські конкуренти

У Nabucco з"явилися європейські конкуренти
The Wall Street Journal пише про перспективи будівництва нових газопроводів до Європи - конкурентів проекту Nabucco.

Inopressa.ru, посилаючись на публікацію в діловому виданні, повідомляє, що протягом наступних місяців стане ясно, який з конкуруючих європейських газотранспортних проектів переможе: норвезько-швейцарський ТАР або греко-італійський ITGI.

На відміну від дорогого (7,9 млрд євро) Nabucco, експлуатація якого почнеться в кращому разі через десять років, ці порівняно невеликі проекти можуть бути запущені протягом п"яти років.

Необхідність створення альтернативних шляхів до Центральної Європи викликана російсько-українським енергетичним конфліктом, що поставив під загрозу експорт вуглеводнів до Євросоюзу. 19 червня голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу в черговий раз попереджав, що в найближчі тижні знову можуть виникнути серйозні ускладнення.

З двох згаданих проектів реальне втілення знайде тільки один, йдеться в статті. Норвезькі StatoilHydro ASA і швейцарська Elektrizitats-Gesellschaft Laufenburg AG пропонують варіант перекачування азербайджанського та іранського газу з Греції через Албанію і далі по 520-кілометровому газопроводу до Італії. Зі свого боку, італійські Edison SpA і грецька DEPA пропонують іншу схему - трохи довший трубопровід, але в обхід Албанії.

Останній проект вже отримав 100 млн євро від Євросоюзу. Серед його сильних сторін видання називає також національне лобі Італії та Греції в Брюсселі, - зброя, якої ТАР не має в своєму розпорядженні, - ані Норвегія, ані Швейцарія в ЄС не входять.

Проте, багато експертів готують перемогу ТАР: компанія StatoilHydro і британська ВР спільно володіють контрольним пакетом акцій консорціуму, що займається розробкою родовищ на півдні Каспійського моря, а до Європи повинен потекти саме цей газ, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У Nabucco з"явилися європейські конкуренти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі