середа, 10 червня 2009 12:48

У Львові спогади репресованих та політв"язнів увічнять на відео

У Львові спогади репресованих та політв"язнів увічнять на відео

Збирати свідчення у колишніх політичних в"язнів і репресованих розпочали у Львові. Роботи проводять працівники новоствореного музею "Тюрма на Лонцького". У міському транспорті розклеїли прохання зголошуватися постраждалих від репресій з контактами музею.

- Вже записали на відео більше двадцяти годин спогадів, зокрема свідчення Любомира Полюги – колишнього охоронця головнокомандувача УПА Романа Шухевича, - розповідає директор музею Тарас Чолій. - Більшості репресованих вже за вісімдесят, але вони ще мають здоровий розум. Найбільший розмах репресій припав на сорокові – п"ятдесяті роки. Хоча нещодавно до нас зголосився чоловік, якого арештували у грудні 1978 року.

Зібрані дані демонструватимуть показувати на плазмових екранах у музеї. Розташується він у приміщенні колишньої тюрми на вул. Лонцького (тепер Брюллова). Музей облаштують за кошти міської ради.

- Схожі музеї пам"яті є у багатьох країнах, - каже Тарас. - Із зібраних відеоматеріалів змонтуємо навчальні фільми.

Голова товариства політв"язнів 74-річний Петро Франко каже, що у радянські часи за політичними мотивами було арештовано 67 тисяч мешканців Львівської області.

- Зараз їх залишилося менше трьох тисяч, - каже він. - Утримували всіх у нелюдських умовах. Мене арештували, коли я йшов по вулиці. Вісім місяців спав на бетонній долівці, крім руки під головою нічого не мав.

Зараз ви читаєте новину «У Львові спогади репресованих та політв"язнів увічнять на відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі