неділя, 31 жовтня 2010 10:24

У Львові перепоховали близьких соратників Бандери (ФОТО)
8

У суботу, 30 жовтня, у Львові на Личаківському кладовищі перепоховали діячів українського національного визвольного руху Лева і Дарію Ребет. Тіла померлих привезли до Львова з Німеччини.

"Лев Ребет - людина, яка була ідеологом в українському визвольному русі, яка віддала своє життя за Україну. Він був страчений. Його дружина - його соратниця. Це люди, які своїм ім'ям прославляли і прославляють Україну. Тисячі людей загинули - були вбиті, закатовані і для громади міста це велика честь приймати їх у Львові. Вони любили Україну і за неї були замучені ", - сказав мер Львова Андрій Садовий, який взяв участь у перепохованні.

Садовій також зазначив, що дуже важливо, що до Львова повертаються свої герої, щоб пам'ять про них не згасала ніколи.

Також у перепохованні взяли участь голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник, голова ЛОО Товариства політв'язнів і репресованих Петро Франко, син Ребетів Андрій. Разом з тим голова Львівської ОДА Василь Горбаль не прийшов на торжество.

Лев Ребет - український публіцист і адвокат єврейського походження, провідник ОУН.

Після закінчення гімназії в місті Стрий закінчив факультет права Львівського університету. З 1928 року - член організації УВО. З 1934 року - керівник ОУН у Стрию. У період з 1935 по 1938 - регіональний керівник ОУН.

Після проголошення незалежної української держави у Львові 30 червня 1941 року, був заступником керівника українського уряду на чолі з Ярославом Стецьком, а після його арешту німецькою владою - виконуючим обов'язки глави уряду. Після арешту і до 1944 року - в'язень концтабору Освенцім. З 1945 року - керівник ОУН у Мюнхені.

Як і Степан Бандера, Лев Ребет був убитий агентом КДБ Богданом Сташинським. Українська емігрантська преса повідомила про смерть Ребета "від серцевого нападу". Те, що він був убитий спеціальногю отрутою, стало відомо пізніше.

ФОТО: Zaxid.net

За матеріалами ІМК, Кореспондент
Зараз ви читаєте новину «У Львові перепоховали близьких соратників Бандери (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі