середа, 30 вересня 2009 14:49

У Києві збільшилася кількість кишенькових крадіжок

У Києві збільшилася кількість кишенькових крадіжок

У Києві майже в п"ять разів збільшилася кількість зареєстрованих кишенькових крадіжок.

Якщо в минулому році за цей період їх було зареєстровано 360, то вже з початку 2009 року в міліції зафіксували майже 1700 випадків кишенькових крадіжок.

Київська міліція пов"язує такі дані не тільки з активізацією кишенькових злодіїв, а й зі скороченням порогу мінімального збитку: якщо минулого року кримінальну справу заводили тільки після крадіжки на суму понад 907,5 гривень, то з червня цього року - 60,5 гривень.

"В основному кишенькові крадіжки скоюють на зупинках і в громадському транспорті. Там і простіше зауважити, де захований гаманець. Пасажир дістає його, щоб купити талон чи передати гроші водієві. І народу там більше, щоб замаскуватися", - говорить заступник начальника ЦГЗ ГУ МВС у Києві Наталя Сторожик.

Злодії також трапляються на ринках, магазинах і в метро (в основному на станціях-пересадках, де найбільше скупчення народу).

Серед кишенькових злодіїв найчастіше зустрічаються раніше засуджені громадяни та гості столиці з інших регіонів. Часто крадуть і жінки.

"Взагалі, кишенькові злодії часто працюють в групі. Наприклад, у транспорті один штовхає пасажира, той відволікається, і в цей момент спільник щось витягує. Також вони передають один одному вкрадене, щоб було складніше викрити. А жінка-подільник може відволікти чоловіка - жертву глибоким декольте. Всю його увагу буде направлено туди, і про гаманець в кишені він забуває", - розповідає Сторожик.

У кишенькових злодіїв простежується і свій графік роботи. Особливо активно вони працюють у четвер і п"ятницю, а також в години пік - з 13:00 до 15:00, з 16:00 до 18:00 і з 19:00 до 21:00.

Кишенькові злодії в основному крадуть мобільні телефони, гаманці і ювелірні вироби з дамських сумочок. Майстри можуть навіть зняти браслет з руки.

В останні рік-два також почастішали крадіжки флеш-карт і смартфонів.

За словами начальника штабу лінійного управління охорони столичного метрополітену Петра Мовчана, щотижня на колії знаходять з десяток викинутих гаманців, попередньо очищених від грошей. По кілька разів на день про крадіжки повідомляють і самі пасажири.

"У такому випадку повідомляють всіх міліціонерів на виході з метро. Але тут важливо, щоб нам повідомили прикмети підозрюваного. Не затримувати ж усіх підряд", - сказав Мовчан.

Нагадаємо, що в лютому цього року правоохоронці Київської області закликали громадян не купувати дорогі мобільні телефони. У міліції зазначають, що 70% кишенькових крадіжок становлять мобільні телефони, а відсоток розкриття таких злочинів - 15-20%.

За матеріалом Сегодня

Зараз ви читаєте новину «У Києві збільшилася кількість кишенькових крадіжок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі