четвер, 27 червня 2019 18:27

У Києві заарештували шахрая, який допомагав рейдерам "переписати" компанію ОМОКС і ЖК "Чайка"

  Кіберполіція затримала шахрая, який позбавляв українців власності, маючи доступ Мін'юсту до Держреєстру.
Кіберполіція затримала шахрая, який позбавляв українців власності, маючи доступ Мін'юсту до Держреєстру.

Оперативники кіберполіції Національної поліції України в середу, 26 червня, затримали шахрая, який, користуючись ключами державного реєстратора Олександра Прошкіна, здійснював несанкціоновані дії в державному реєстрі. За останній рік зловмисники скоїли понад 1000 таких протиправних дій, в результаті яких позбавили законної власності людей по всій Україні.

В результаті слідчих дій співробітники кіберполіції за IP-адресою вирахували офіс, з якого проводилися дії. Правоохоронці вилучили техніку, з якої проводилися зміни в державному реєстрі, 10 реєстраційних ключів, а також затримали самого виконавця. Ним виявився 24-річний юрист з Києва Романчук Віталій Вікторович.

Він був доставлений в суд, де йому обрали запобіжний захід - 30 днів в СІЗО або заставу в розмірі 764 тисячі гривень. Батьки дружини обвинуваченого виявили готовність взяти Романчука на поруку, обіцяючи, що "хлопчик виправиться і більше так не буде".

 

Сьогодні є всі підстави вважати, що високопоставлені особи Міністерства юстиції України мають відношення до кримінальних правопорушень, учинених Віталієм Романчуком і його спільниками. Таку думку висловив Андрій Добрянський, адвокат одного з потерпілих від дій шахраїв - власника девелоперської компанії ОМОКС Олексія Кулагіна.
Він підкреслив, що ніяких дій по затриманню злочинців не робилося, поки однією з жертв не став його клієнт Олексій Кулагін, який мобілізував правоохоронні органи і офіційно звернувся до новообраного президента.

"29 травня 2019 року відбулося силове захоплення ТОВ "ОМОКС" і житлового комплексу "Чайка". Вже 1 червня був захоплений ТОВ "ОМОКС ІНВЕСТБУД". Всі ці дії відбувалися групою осіб, в тому числі за допомогою державних реєстраторів. Відбулася перереєстрація майна сім'ї Кулагіна на інших осіб. У цьому були задіяні електронні ключі держреєстратора Прошкіна, який отримував акредитацію (ключ і пароль доступу) в Міністерстві юстиції України. В результаті обшуків було затримано громадянина Романчука. У нього було вилучено електронний ключ Прошкіна. Він фактично здійснював ці протиправні реєстраційні дії", - розповів юрист.

Андрій Добрянський акцентував, що Мін'юст міг запобігти ряду злочинів, заморозивши доступ шахраїв до держреєстру за першими скаргами.

"Ще 6 червня 2019 року за заявою потерпілих до розгляду комісії Міністерства юстиції була подана скарга. Вона була частково задоволена. Доступ до державних реєстрів Міністерства юстиції так званому реєстратору Прошкін був обмежений. Але з 6 червня і по день затримання затриманий використовувала електронний ключ Прошкіна і здійснював реєстраційні дії. Тобто, фактично Міністерство юстиції наказ видало, папірець є, але цей наказ ніхто не виконує", - зазначив адвокат Кулагіна.

Він додав, що всього з використанням електронного ключа Прошкіна було здійснено понад 1000 незаконних реєстраційних дій.

"Зараз ведуться експертні дослідження, встановлюється точна сума збитків. Наприклад, ТОВ "ОМОКС" і ТОВ "ОМОКС ІНВЕСТБУД" на сьогоднішній день знаходяться де-юре в руках інших осіб, які заволоділи цим підприємством. Це пан Шишов, він зараз є єдиним засновником і директором ТОВ "ОМОКС ІНВЕСТБУД", яке сьогодні ми ще відстоюємо в судовому процесі ", - заявив Андрій Добрянський.

Постраждалі від шахраїв провели власне розслідування і з'ясували, що зробити одну дію в державному реєстрі коштує від $ 10 тисяч. При цьому для перереєстрації потрібно зробити мінімум три дії. Відомо, що затриманий Віталій Романчук в день виробляв до 50-ти таких дій. Тому застава в розмірі $ 30 тисяч, констатують вони, його не виправить.

Нагадаємо, Олексій Кулагін і раніше заявляв про спроби рейдерського захоплення його бізнесу - девелоперської компанії "ОМОКС".

Зараз ви читаєте новину «У Києві заарештували шахрая, який допомагав рейдерам "переписати" компанію ОМОКС і ЖК "Чайка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі